BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,59
ALTIN 2.386,19
HABER /  GÜNCEL

Kan temininde yeni dönem

Vatandaşlara yeterli ve güvenli kan teminini gerçekleştirmek amacıyla hazırlanan yasa tasarısı düzenlendi...

Abone ol

Adı “Kan ve Kan Ürünleri Kanunu Tasarısı” olarak değiştirilen ve kan kök hücresi kapsam dışında tutulan kanun tasarısı, kan, kan bileşenleri ve ürünleri hizmetlerini yürüten kamu kurum ve kuruluşları ile bu alanda faaliyette bulunacak Sağlık Bakanlığından izinli gerçek kişiler ve özel hukuk tüzel kişileri kapsıyor.

Sağlık Bakanlığı; kan, kan bileşenleri ve ürünleri kapsamındaki hizmetlerin planlanması, yürütülmesi ve denetlenmesinde yetkili ve sorumlu olacak.

Kan, kan bileşenleri ve ürünlerinin temininde karşılıksız ve gönüllü bağış esas olacak. Ancak mali karşılık anlamına gelmeyen, bağışçıyı teşvik edici uygulamalar yapılabilecek.

Kan, kan bileşenleri ve ürünlerinin alınmasında ve verilmesinde, bağışçı ve alıcının sağlığının tehlikeye düşürülmemesi; tıbbi risklere karşı korunması, transfüzyonun güvenle yapılması için bağışçı ve alıcı izlenecek.

Bu ürünlerin alınması, kaydı, analizi, işlenmesi, depolanması, kullanılır hale getirilmesi, dağıtım ve kullanımını ilgilendiren kan bağışı, kan bağışçısı, hazırlayan kuruluş, kullanım yeri ve alıcıyla ilgili bütün veriler, yazılı veya elektronik ortamda kaydedilecek. Bu veriler, 30 yıl süreyle kan istek formu ve bağışçı sorgulama formlarının asılları ise 1 yıldan az olmamak kaydıyla bakanlık tarafından belirlenecek süreyle saklanacak.

Kan, kan bileşenleri ve ürünlerinin alınması veya transfüzyonu, hekimin sorumluluğu ve denetiminde yapılacak.

Yurtiçinde toplanan plazmanın ürün üretimi amacıyla yurtiçinde ve dışında değerlendirilmesi, Sağlık Bakanlığının iznine tabi olacak.