BIST 10.046
DOLAR 32,43
EURO 34,60
ALTIN 2.384,58
HABER /  GÜNCEL

Kamuda büyük deprem! Sırada Merkez var!

Sermaye Piyasası Kurulu-SPK'nın yönetiminde geçen hafta yapılan görevden almaları BBDK ve Merkez Bankası izleyecek! İşte o iddialar...

Abone ol

"Hükümetin 17 Aralık sonrası bürokraside 'paralelcilerin tasfiyesi' adı altında başlattığı operasyon, ekonominin kritik birimlerini de işlemez hale getirdi."

Bu iddia Hürriyet si yazarı 'a ait. Erdal Sağlam'ın "Bürokrasi Durdu!" başlıklı bugünkü yazısında Ankara'daki kritik kamu kurumlarında yaşanması muhtemel görevden almaları yazdı.

Geçen hafta Sermaye Piyasası Kurulu-SPK'nın yönetiminde yapılan olağanüstü değişikliğin benzer kritik kurumlarda süreceği iddiasında bulunan Sağlam, sıranın BBDK ve Merkez Bankası'nda olduğu yazdı.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın da görevden alınacağını ileri süren Sağlam, Başçı'nın yerine Hazine Müsteşarı'nın göreve getireleceğini öne sürdü. 

İşte Sağlam'ın bugünkü yazasından çarpıcı bölümler

NE OLURSA OLSUN!

Bu furyada Gülen cemaati ile ilişkisi olmayanların da görevden alınmaları, sadece teknik nitelikleriyle göreve gelen bürokratları da tedirgin ediyor. Bu tedirginlik içinde kritik ekonomik birimlerde işlerin iyice kilitlendiği açıkça görülmeye başladı. Konuştuğumuz çoğu bürokrat, “ne olursa biran önce olsun” havasına girmiş durumda.

MERKEZ BANKASI UCUZ ATLATMANIN PEŞİNDE

Bürokratlar işi gücü bıraktı; kimin alınacağı, kime yakın hangi internet sitesinde alınacak ve atanacak kişiler için ne isimlerin yazıldığını izlemekle meşguller. SPK’daki kapsamlı tasfiyenin ardından Kurul üyelerinden de tasfiye bekleniyor.

SPK’yı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)nun izlemesi beklenirken, üst yönetimin hem siyasi otoritenin bazı katılım bankaları için yapılan baskılarından, hem de tasfiyesi istenen yöneticiler nedeniyle tedirgin olduğu söyleniyor. Sadece bazı yardımcılarının değil, Başbakana yakınlığı ile bilinen BDDK Başkanının gidebileceği bile konuşuluyor. Merkez Bankası’ndaki hava, “Başkanı kurtarabilirsek ve 1 başkan yardımcısının tasfiyesi ile bu furyadan sıyrılırsak iyi” biçiminde. Bir başkan yardımcısı ile 3-4 orta kademe yöneticinin operasyon kapsamına girmesi muhtemel görünüyor.

ERDEM GİDİCİ Mİ?

Bu arada bir süredir Merkez Bankası Başkanı alınırsa, piyasayı ürkütmemek için Hazine Müsteşarı’nın o göreve getirileceği söylentisi kulislerde konuşuluyor. Bu senaryonun yanında Müsteşarın yorulduğu için affını istediği de konuşuluyor. Bu arada Merkez’in yanında Hazine Müsteşarlığı’nda da operasyon kapsamında bazı üst düzey görevden almalar yaşanması muhtemel. BİST’te yapılacak atama operasyonunun da hazırlandığı, yakında devreye sokulacağı da konuşuluyor.