BIST 9.525
DOLAR 32,52
EURO 34,71
ALTIN 2.489,30
HABER /  GÜNCEL

Kalın: Önemli bir anlaşmanın hazırlığını yapıyoruz!

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında gündeme daiar önemli açıklamalarda bulunan Kalın Erdoğan'ın Çin ziyaretiyle ilgili de detaylar verdi.

Abone ol

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basın mensuplarına gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.  

Gündemi değerlendiren Kalın, Erdoğan'ın Çin seyahati hakkında detaylar verdi ve Fransız siyaset bilimci Defarges'in Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ilgili skandal sözlerine değindi. İşte sorulara cevap veren Kalın’ın sözlerinden satır başları:

"AVRUPA'DA AKIL TUTULMASI YAŞANIYOR"

Avrupa ile ilgili konuya gelecek olursak, son dönemde Avrupa’da bir akıl tutulması yaşanıyor. Avrupa her şeyden önce kendi demokratik değerleriyle çelişmekte, hukukun üstünlüğü derken, Avrupa’da terör örgütlerine kapı açılmakta, dolaylı veya doğrudan destek verilmektedir. Bunun tersi söz konusu olsaydı, benzeri yapılanmalara biz Türkiye’de izin verseydik Avrupa’nın tepkileri ne olurdu acaba?

“ÖNEMLİ BİR ANLAŞMANIN DA HAZIRLIĞINI YAPIYORUZ”

Çin seyahati tabi ki önemli. Yapacağımız önemli çalışmalar var. Ama aynı zamanda bu ziyaret vesilesiyle, uluslararası bir konferansa katılacağız. Şimdi detayları vermek istemiyorum orada önemli bir anlaşmanın da hazırlığını yapıyoruz. Tamamlandığı zaman hem Türkiye Çin ilişkileri açısından önemli bir imkan ve fırsat sağlayacak. Sayın Cumhurbaşkanımızın pek çok ikili görüşmeleri de olacak. Çin devlet başkanıyla da ikili görüşmelerimiz olacak.

Ardından ABD ile görüşmemiz… DEAŞ ile mücadele, FETÖ’nün iadesi, ortak çalışmalar, atılacak adımlar o dosya kapsamında etraflı şekilde ele alınacak. Yine bu davet de Trump’ın bizzat kendisinden geldi. Bu konuları gelin Beyaz Saray’da etraflıca değerlendirelim dediler.

S-400 FÜZE ALINMASI KONUSU

S-400’ler meselesi savunma sanayi işbirliğinin bir parçasıdır.  Daha önce hatırlarsanız bunun 3-4 yıllık tarihi var. Biz savunma sisteminin alınmasıyla ilgili bir çalışma başlattık. ABD’den Rusya’dan Çin’den ve Fransa-İtalya ortaklığından teklif alındı. Netice itibariyle, bir araya Çin ile yakınlaştık olmadı. Sonra fransa-italya ortaklığı yürütüldü ama sonuçlanmadı.

FRANSIZ SİYASET BİLİMCİNİN SKANDAL SÖZLERİ

Fransız siyaset bilimci Defarges'in bir özür beyanında bulunduğunu hatırlatan Kalın, “Biz bunu yeterli bulmuyoruz. Sözlerin maksadını aştığını, uygun olmadığını, bundan dolayı özür dilediğini ifade etti. Bu ilk adım. Bunun bir cezai dava konusu olduğu da bütün hukukçuların ortak görüşü. Bu çerçevede Fransa’daki Türk Hukukçular Derneği bir suç duyurusunda bulundu. Fransız makamları umarız bu konuda harekete geçmesi uzun sürmez. Burada Cumhurbaşkanımız avukatları aracılığı ile bir suç duyurusunda bulundular.

SONUCUNA KATLANMAK ZORUNDA

Bu ne hakaret ne eleştiri kapsamında ele alınabilecek, hafife alınabilecek bir konu değildir. Birisi çıkıp bir ülkenin seçilmiş cumhurbaşkanına ‘tek yol suikast, buyurun’ diyorsa, bunu televizyondan yapıyorsa bunun hukuki sonuçları olur, bunu da katlanmak zorundadır. Biz de bu hukuki sürecin takipçisi olacağız. Bu tür faşizan söylemleri bizim sıradanlaşmasına, normalleşmesine, meşrulaşmasına asla izin vermemiz söz konusu değildir.

Siyasi görüşünüz ne olursa olsun Türkiye Cumhuriyetinin Cumhurbaşkanına dönük bu tür bir saldırı, çağrı söz konusu olduğunda buna karşı herkesin çok net tutum içinde olması gerekir. Sadece Türkiye’de değil, Aynı zamanda Avrupa’da da gerçekten demokrasiye, hukukun üstünlüğüne inanan insanlar bu tür faşizan yaklaşımlara en sert tepkiyi vermelidirler. Bence bu Avrupa için de bir imtihandır, görelim bakalım nasıl bir tepki verecekler” şeklinde konuştu.