BIST 10.267
DOLAR 32,29
EURO 34,79
ALTIN 2.411,02
HABER /  GÜNCEL

Kahire borsası açılır açılmaz çöktü

Halk ayaklanması nedeniyle yaklaşık iki ay kapalı kalan borsada hisselerin ortalama değeri birkaç dakika içinde yüzde 10 değer kaybedince işlemler durduruldu.

Abone ol

Mısır'da 30 yıllık Mübarek rejimini deviren halk ayaklanması nedeniyle yaklaşık iki ay süreyle kapalı kalan Kahire Menkul Kıymetler Borsası, yeni döneme kötü bir başlangıç yaptı.

Hisseler birkaç dakika içinde ortalama yüzde 10 değer kaybedince işlemler durduruldu.

Uzmanlar, ekonomik belirsizlik ortamında borsanın düşmesini bekliyordu ancak mali çöküşü engellemeye yönelik kurallar çerçevesinde işlemlere ara verilmesi kararlaştırıldı.

Önceki rejimle yasadışı iş ilişkisi içinde olduğu öne sürülen bazı önde gelen işadamları hakkında soruşturma başlatılmış durumda.

Kahire borsası 27 Ocak'ta işlemlerini askıya alımıştı. Kapanışından önceki iki gün içinde hisseler ortalama yüzde 18 oranında değer kaybetmişti.

Borsa zorunluluktan açıldı

Kahire borsanının küresel borsaların değeri için bir gösterge kabul edilen ve uluslararası yatırım fonlarının yakından izlediği MSCI (Morgan Stanley Capital International Index) kuralları nedeniyle açıldığı belirtiliyor.

Borsa bir gün daha kapalı kalsaydı, Mısır şirketleri otomatik olarak MSCI'dan çıkarılacak, birçok yabancı yatırımcı ilk fırsatta ellerindeki hisseleri satma yoluna gidecekti.

Hükümet hisse senedi piyasasını desteklemeye yönelik bazı önlemler aldı.

Bu çerçevede ilk hafta için seansların süresi kısaltılırken, aynı gün içinde yüzde beş ya da yüzde 10'luk düşüşler görülmesi halinde işlemlere otomatik olarak ara verilmesi kararlaştırdıldı.

Borsa başkanı açılıştan önce istifa etti ve yerine geçici atama yapıldı.