BIST 10.259
DOLAR 32,29
EURO 34,79
ALTIN 2.402,12
HABER /  GÜNCEL

Kadınlara regl izni Meclise geliyor

Hükümet yeni bir düzenleme için devreye girdi. Düzenleme gerçekleşirse, kadınlara regl izni verilecek.

Abone ol

Tekstil ve konfeksiyon sektörünün tehlikeli ve ağır işler kapsamına alınması ve bu sektörde çalışan kadınlara ayda 5 gün “Regl izni” verilmesine ilişkin tartışmaya Meclis el attı.

Çalışma Bakanlığı yönetmeliği değiştirmeye hazırlanırken, CHP’li Ahmet Ersin, TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’na başvuruda bulundu ve bu izni uygulamayıp işçi çıkanlara yaptırım uygulanmasını istedi.

Tekstil ve konfeksiyon sektöründe çalışanların yüzde 44’ünün kadın işçilerden oluştuğunu belirten işverenler, yönetmeliğin uygulanması halinde firmaların zor durumda kalabileceğini açıkladı. SANKO Holding Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, da bu yönetmelik nedeniyle, 4 bin kadın işçinin işine son verebileceğini açıklamıştı.

BAKANLIK ÇALIŞMA BAŞLATTI

Tartışmalar üzerine Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, “İş güvenliği Yasa Tasarısını Başbakanlığa sunduk. Tekstil sektörü ağır ve tehlikeli işler arasından çıkartılıyor. Yasa çıktığında sorun da kalmayacak’’ dedi. TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu üyesi CHP’li Ahmet Ersin de, tekstil sektöründe günde 11-12 saat çalışan kadın işçilerin “Regl izninden” faydalanması gerektiğini vurguladı ve komisyona başvurdu.

Ersin, ‘’Bu işyerlerini denetlemekle yükümlü olan iş müfettişleri de görevlerini yapmıyor. Sektördeki kadın işçilerin bu haklarından yıllardır mahrum edildikleri anlaşılmaktadır” dedi. Ersin, bu nedenle kadın işçilerini işten çıkaran işverenlere ağır yaptırım getirilmesini ve komisyon olarak da bir kanun teklifi hazırlanmasını talep etti.

16 Haziran 2004’te yayınlanan ve tekstil sektörünü “ağır ve tehlikeli işler” statüsünde gösteren yönetmelik kadın işçilere ayda 5 gün regl izni hakkı tanıdı. Ancak tekstil işçisi kadınlar bu izni kullanmadı. 2009 Kasım ayında yayınlanan bir tebliğ ile konu işverenlere tekrar hatırlatılınca da tartışma başladı.