BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Kadından baş efe olur mu?

70 yaşındaki Ayşe nene baş efe olmak istedi. Ortalık karıştı.

Abone ol

Aydın merkeze bağlı Dalama beldesinde organize edilen “Baş Efe” yarışmasında “Kadın Baş Efe” adayı olan, ancak gelen tepkilere kızarak adaylıktan çekilen 70 yaşındaki Ayşe Tülü, “Türkiye'yi Ayşe, Ahmet, Fatma kurtarmış. Neden kadın baş efe olmasın?” dedi.
Aydın'ın düşman işgalinden kurtuluşu törenlerine her yıl elinde bayrakla katılan Ayşe Tülü, bu yıl da gösterilerde hazır bulundu.

Ayşe Tülü, 10 yıldır her yıl kurtuluş yıl dönümü törenlerine katıldığını, elinde bayrağı ile İstanbul'a da gittiğini ve düşmanın denize döküldüğü yer olan İzmir başta olmak üzere bütün kurtuluş törenlerinde olmak istediğini kaydetti.

Baş efe adaylığının ardından basında sürekli yer almasının kendisini rahatsız ettiğini, ancak gösterilen ilgiden de mutlu olduğunu belirten Ayşe Tülü, Aydın'ın eski kurtuluş törenlerini özlediğini söyledi.

Eski kurtuluş törenlerinin daha zevkli kutlandığını vurgulayan Tülü, şunları söyledi: “Evvelden davulcular gelirdi. Zevkli, eğlenceli olurdu. Şimdi sadece geçiyoruz. Eski bayramlar gibi olmuyor. Ben 10 seneden fazla katılıyorum. Her bayrama katıldım. Türk Bayrağı taşıyorum. Ben şehit geliniyim. Babalığım Mehmet, kardeşi Salim Çanakkale'de kalmış, şehitler için bayrağımı indirmeyeceğim. Her şeyden memnunum, ama bayramlar eskiden daha güzel olurdu.”

“BAŞ EFELİKTEN ÇEKİLDİM AMA ÜZÜLMEDİM”

Dalama beldesindeki efelik yarışmasından çekildiğini, ancak üzülmediğini anlatan Tülü, şöyle devam etti:

“Oraya gittim. Orada Efe İsmail, 'sen akşam gelecektin' dedi. Toplantı olmadı. Çeşitli kuruluşlardan tepki geldi. Ben de olayın daha fazla büyümemesi ve şehrin imajına zarar gelmemesi için gideyim dedim. Taksi tuttum, parasını sordular 'niye karışıyorsunuz' dedim. Orada da efelik yaptım. Aydın zeybeği oynadım. Kadın efe olmadım ama Türkiye'ye örnek olsun istedim. Kıskançlık yapıyorlar. Türkiye'yi Ayşe, Ahmet, Fatma kurtarmış neden kadın baş efe olmasın? Elbette olur.”

İZMİR'İN KURTULUŞ BAYRAMINA KATILMAK İSTERİM

Ayşe Tülü, İzmir'de yarın düzenlenecek kurtuluş yıl dönümü törenlerine katılmayı çok istediğini, götüren olursa gideceğini ifade etti.

Tülü, “Beni İstanbul'a da götürdüler. Sağ olsunlar. Davet gelirse giderim. İzmir'den de davet gelirse giderim” dedi.

“Bayrak” şiirini çok sevdiğini belirten Tülü, her gittiği yerde bu şiiri okumaya çalıştığını, bu şiirden herkesin alacağı dersler olduğunu sözlerine ekledi.

Aydın merkeze bağlı Dalama beldesinde bu yıl ikincisi düzenlenen Ege ve Akdeniz Bölgesi Yörük Ali Efe ve Efeler Şenliği kapsamında yapılacak “Baş Efe” yarışmasına 70 yaşındaki Ayşe Tülü'nün aday olması üzerine tartışma başlamış, Aydın Kuvayı Milliye ve Mücahitler Derneği tarafından kadının baş efe olamayacağı savıyla şenliğe katılmama kararı alınmıştı.

Tülü de bu gelişmeler üzerine adaylıktan çekilirken, tertip komitesi yarışmayı iptal etmişti.