BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Kadın oyuncu başına gelenleri anlattı

Twitter son günlerde tacizkar davranışlara karşı yeterince hızlı ve kararlı davranmamakla suçlandı ve şikayetler birbirini izledi.

Abone ol

Ancak bilgisayar ortamında seksizm ve kadın düşmanlığının sadece bloglarla veya sosyal paylaşım araçlarıyla sınırlı kalmadığı gözleniyor.

İngiltere'de yayımlanan Guardian gazetesinde görüşleri yayımlanan TheIneffableSwede takma adlı kadın okur, internette büyük bir meraklı kitlesi bulunan, çok oyunculu çevrimiçi rol yapma oyunu (MMORPG) oynarken yaşadıklarını anlatıyor.

EN SIK KARŞILAŞTIĞIM TEHDİT TECAVÜZDÜ

"Bir dönemde belli bir oyunun hırslı oyuncularından biriydim. Bu oyunu çok iyi oynuyordum. Ama diğer oyuncuların çoğunluğu erkekti. Erkek-kadın oranı 80'e 20 gibiydi. Bu, dünyada milyonlarca oyuncusu olan çevrimiçi rol yapma oyunu 'MMORPG'du. Hemen her zaman oyunu ben kazanıyordum. Bazı erkek oyuncular beni tecavüzle, organlarımı kesmekle hatta ölümle tehdit etti. En sık karşılaştığım tehdit tecavüzdü."

Kadın okur, sanal ortamda kendisine yöneltilen tehditleri oyunun yöneticilerine ilettiğini ve yakınmalarına cevap olarak kendisine, "Cinsiyetinizi belli eden bir kullanıcı adı seçmiş olmanız sizin kabahatiniz. Adınızı cinsiyeti belli olmayacak bir isimle değiştirin." ve "Bu konuda kaygılarınız varsa polise başvurun." denildiğini yazıyor.

'ERKEKLERİN EGOSUNU EZMEYİN'


TheIneffableSwede, bu tür kişisel tehditlerin bilgisayar oyunlarının kurallarına ters düşmesine rağmen, oyunları yönetenlerin kuralları uygulama konusunda hiçbir sorumluluk üstlenmediklerini ya da kendisini "erkek oyuncuları kışkırtmakla" suçladıklarını söylüyor.

Hatta, kendisi de kadın olan bir oyun hakemi, "çok iyi oynayarak erkek oyuncuları kışkırtıyorsunuz. Erkeklerin egolarını ezmemek için bile bile, biraz kötü oynayın." demiş.

TheIneffableSwede, sonunda, bilgisayar oyununun sahibi olan şirketin başkanına başvurduğunu ama "bu sorunun sürüp gitmesinden bıkkınlık duyulduğu için" oyunu oynamaktan menedildiğini yazıyor.

Guardian'da görüşlerini dile getiren kadın oyuncu, sanal ortamda kendisine tecavüz, organlarını kesme ve öldürme tehditleri yağdıran oyuncuların hala faal olarak oyunu oynamaya devam ettiklerini ve hatta kimilerine oyun hakemliği görevleri verildiğini belirtiyor.

Guardian okuru, gazetede yayımlanan yorumlarına tepkilerin de kimliğin kadın veya erkek oluşuna göre değiştiğini, kullanıcı profilinde kadın olduğunu açığa vurmayınca, erkek yorumcuların kişisel tacizlerde bulunmadığını; oyunlarda da erkek isimiyle oyun oynadığında başarılı oyunculuğunun övüldüğünü ve tek bir tehdit bile almadığını anlatıyor.

Sanal ortamda seksizmden şikayetçi olan Guardian okuru, kullanıcı profilini kadına çevirdiğindeyse, aşağılayıcı sıfatların ve haraketlerin yağmaya başladığını belirtiyor.