BIST 10.725
DOLAR 32,18
EURO 34,94
ALTIN 2.437,22

Kadıköyün feryadı

Kadıköy'de yaşayanlar yada belli günler Kadıköy'de olanlar bilirler bu semtin yıllardır çözülmeyen sorunları vardır. Bu sorunlar devamlı gündemdedir ama bir türlü çözülmez.

Bu sorunların başında Kadıköy'ün kalbinde yer alan ve Salı günleri Kadıköy'ü yaşanır bir semt olmaktan çıkaran bir Pazar kurulur. Herkesin bildiği adıyla bu Salı Pazarıdır.

Bu Pazar tüm Anadolu yakasına hitap eder düzeyde ve kurulduğu günlerde Kadıköy'ün gündüz nüfusuna yüz binlerin eklenmesine yol açar. Bu nüfusun oluşturduğu trafik ise zaten içinden çıkılmaz hale gelmiş trafiği daha da zora sokar. Bu yakada yaşayan insanların en büyük korkusu Salı günü bu trafiğe kapılmaktır.

Kadıköy'ü çok eski kültürü olan bir mesire yeri olmasından bu yana bu kimliğini yok eden bir başka kangrenleşmiş yeri ise Carrefour'un hemen arkasında ki Küçükbakkalköy'de bulunan sebze meyve halidir. Bu hali hiçbir sağlıklı yerleşimde göremezsiniz. Çünkü bahsettiğim yer yine Kadıköy'ün önemli bir yerleşim yeridir. Ve böyle bir yerleşim yerinde koca koca kamyonların devamlı girip çıktığı mal indirip mal yüklediği ve çevreyi rahatsız eden bir sebze meyve haline başka bir yerde rastlayamazsınız. Şimdi sitelerin yükseldiği lüks otellerin alışveriş merkezlerinin yapıldığı mahallenin göbeğinde bu modern kent açısından bir rezaletten başak bir şey değildir.Hele geceleyin kamyon gürültüsünden başka bir şey duymazsınız bu çevrede yaşıyorsanız.

Kadıköy'ün bu iki sorunuyla ilgili gerekli planlama aslında yıllar öncesine dayanıyor.Salı pazarının plan projesi Ali Müfit Gürtuna zamanında 2000 yılına yapıldı. Fakat bir türlü hayata geçirilemedi. Sebze meyve halinin kent dışına daha uygun bir yere taşınması ise yine aynı yıllara denk düşen bir hikayesi var.Yani Kadıköylüler yıllardır bu duruma katlanıyorlar. Ama Kadıköylüler neden beklediklerini bilmiyorlar.

Altı yıldır çizilmiş projeler neden uygulanmıyor.

Şunu çok kati bir şekilde söyleyebiliriz Salı pazarının yeniden şekillendirilmesi Kadıköy'ün kalbinin yapısını değiştirecek belli günlerde kilitlenen semt olmaktan çıkmasını sağlayacak ve bu alan daha verimli kullanılacak. Hem de Kadıköy tüm Anadolu yakasının yükünü çekmekten kurulacak. Sebze meyve hali için ise yine aynı ifadeleri kullanabiliriz. Bu hal buradan kalkınca tüm bu hal trafiğinin yarattığı keşmekeş ortadan kalkacak. Ve şehrin merkezine yakışmayan bu yer daha uygun bir yere sağlıklı olarak nakledilecek.

Sayın Kadir Topbaş' tan bu sorunun cevabını istiyorum.

Peki Kadıköylüler adına şunu sormak istiyorum neden bu projeler yılardır gerçekleştirilmiyor ve bu işkence Kadıköy gibi İstanbul'un önemli bir semtine çektiriliyor. Bu bekleyişin sebebi nedir.Kavşak açmakla övünen yöneticiler bu duruma neden müdahale etmiyorlar. Şehir planlaması açısından rezalet denecek bu durumlar neden ortadan kaldırılmıyor? Bunu sebebi Kadıköylülerin sosyal demokrat bir anlayışa yaşam tarzına sahip olmalarımı dır yoksa?

Kadir Bey bu sorunları ya çözün yada itiraf edin…

Bu feryat Kadıköylülerindir, bu semtte yaşamayı seven bu kenti seven insanlarındır. Bu feryat bu sorunları bilmelerine rağmen bir türlü çözmeyen İstanbul'u yöneten insanlara karşıdır. Şayet duyarlarsa.

Kadir bey bu yazıyı bir köşe yazarının kendi düşüncesi olarak algılarsanız hata yaparsınız. Bu yazı durumdan muzdarip tüm Kadıköylülerdir.

"Bu yazının içindeki soruları cevaplarsanız tüm Kadıköylüler için cevaplarsınız. Şayet bu olmazsa Kadıköylülere önyargılı davranıldığı noktasındaki tezleri daha da güçlendirmiş olacaksınız. Ve çifte standardı kabul etmiş olacaksınız."