BIST 9.048
DOLAR 32,32
EURO 35,13
ALTIN 2.294,97
HABER /  GÜNCEL

Kaddafi'nin çevresindeki çember daralıyor

Libya'da geçici yönetime bağlı yüzlerce savaşçı, devrik lider Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin elinde bulunan az sayıda kentten biri olan Beni Velid'e yaklaşıyor.

Abone ol

Libya'da geçici yönetime bağlı yüzlerce savaşçı, devrik lider Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin elinde bulunan az sayıda kentten biri olan Beni Velid'e yaklaşıyor.

Kente üç yönden ilerlemekte olan güçler, Kaddafi yandaşlarına teslim olma çağrısı yaptı.

Çölde bulunan Beni Velid geçen ay, Kaddafi'nin oğullarının Trablus'tan güneye kaçarken geçtikleri kent olarak başlıklara taşınmıştı.

Kimi iddialara göte Kaddafi ailesinin üyeleri hala bu kentte olabilir.

Dün, Libya Ulusal Geçiş Konseyi Kaddafi'nin doğumyeri olan Sirte'nin yanısıra, Jufra ve Sabha'yı da kuşatmakta olduklarını açıklamıştı.

Konsey başkanı Mustafa Abdülcelil, bu kentlere insani yardım malzemesi gönderdiklerini belirtti.

Abdülcelil bu kentlerin halkına kan dökülmeden teslim olmaları için bir hafta süre tanıdıklarını da kaydetti.

Sirte'nin teslim edilmesi için cumartesi gününe kadar süre tanınmıştı.

Muhaliflerin sözcüsü, Kaddafi güçlerinin kenti teslim etmemesi durumunda saldırıya geçeceklerini belirtti.

Bir yetkili muhaliflerle Sirte'deki aşiret liderleri arasında yapılan yoğun görüşmelerin bir anlaşmaya varılamadan kesildiğini açıkladı.

BBC'ye konuşan Ulusal Geçiş Konseyi yetkilisi, "aşiret liderleri, ayak diremenin anlamsızlığını kavrayamamış gibi gözüküyor. Ayrıca, sorun şu ki, Kaddafi'nin bazı askerleri henüz ikna edilememiş" dedi.

Cuma günü Mustafa Abdulcelil, Libyalılara bir hoşgörü toplumu kurulması ve hukuka saygı gösterilmesi çağrısında bulunmuştu.

Paris'te dünya liderlerinin katıldığı ve Libya'nın geleceğinin ele alındığı zirvede konuşan Abdulcelil, 18 ay içinde yeni bir anayasa yapacakları ve seçimlere gidecekleri sözünü de verdi.

Diğer taraftan Libya'nın yeni yönetim altında yeniden imarına yönelik uluslararası girişimleri güçlendirme arayışı çerçevesinde, dün BM Genel Sekreteri'nin özel elçisi Trablus'a gitti.

Elçi Ian Martin Ulusal Geçiş Konseyi ile Birleşmiş Milletler'in kendilerine nasıl yardımcı olabileceğini görüşecek.