BIST 10.209
DOLAR 32,38
EURO 34,78
ALTIN 2.395,22
HABER /  DÜNYA

Kadavradan rahim nakli yapılan Derya Sert’in durumu

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkani, kadavradan rahim nakli yapılan Derya S...

Abone ol

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkani, kadavradan rahim nakli yapılan Derya Sert’in hamilelik durumunun takip altında olduğunu belirterek, "Bu bir süreçtir. Burada önemli olan anne adayımızın eline sağlıklı bebeği almasıdır" dedi.
Türkiye’de ilk kez yüz nakli ve kadavradan rahim nakli gibi başarılı operasyonlara imza atan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, Süleyman Demirel Üniversitesi, öğrenci sağlık toplulukları tarafından düzenlenen Organ Nakli Sempozyumu’na katılmak üzere Isparta’ya geldi. SDÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Konferans Salonu’nda düzenlenen sempozyumdan önce gazetecilere açıklamada bulunan Prof. Dr. Ömer Özkan, üniversitelerin düzenlediği bu tür etkinliklere katılmaya çalıştığını söyledi. Dünyada ilk kez kadavradan rahim nakli yapılan Derya Sert’in durumunun takip edildiğini belirten Özkan, “Bu bir süreç burada önemli olan anne adayımızın eline sağlıklı bebeği alması. Bu bir tüp bebek tedavisi. Riskleri var takibinde zorluklar var. Bu naklin sıkıtı olmadan devam etmesi ve sonunda sağlıklı bir şekilde çocuğu eline alması için takibimiz devam edecek. Nakil sadece ameliyat işlemiyle bitmiyor. Annenin sadece gebe olması önemli değil. Bunun devam etmesi gerekiyor” diye konuştu.

"ARZU EDİLEN DÜZEYDE DEĞİLİZ"
Prof.Dr. Özkan, gerçekleştirdiği nakil operasyonları konusunda, bunların çok önemli ameliyatlar olduğunu ancak asıl önemli olanın bu operasyonların organ nakil konusunda farkındalık kazandırması olduğunu belirtti. Prof.Dr. Özkan şöyle konuştu:
"Organ nakli kendi başına çok önemli. Böbrek nakli, karaciğer nakli de değerli. Bizim yaptıklarımız da değerli. Bunların farkındalığı, bu tür ameliyatlar için insanların destek vermesi idarecilerin devletin destek vermesi çok önemli. İnsanların bunun gerekli olduğunun farkında olup kadavradan bağışların artması bizim için çok önemli. Bunun için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Kadavradan nakillerde arzu edilen düzeyde değiliz. İyi desek bile biz canlı nakillerde daha çok nakil yapıyoruz. Ama dünya ortalamasının altındayız. Daha iyi seviyeye gelmek için elimizden geleni yapmak zorundayız.”
(İHA)