BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Kaçan lider Rusya'nın koruması altında

Ukrayna'daki iç karışıklıklar Ukrayna ile Rusya arasında yeni bir gerilime kapı araladı.

Abone ol

Ukrayna'daki Yumruk Partisi Lideri Vitali Kliçko, "Kanlı bir diktatör olan Yanukoviç'i ülkesine alarak koruma sağlamaması konusunda Rusya Devlet Başkanı'nı uyarıyorum" dedi.

Kremlin yönetimi, Ukrayna'nın azledilen Devlet Başkanı Yanukoviç'in, "Rusya sınırları içerisinde can güvenliğini korumayı" kabul etti.

KLİÇKO RUSYA'YI UYARDI

"Bild" gazetesine açıklamalarda bulunan Kliçko, nerede olduğu bilinmeyen eski Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in Ukrayna'da mahkeme karşısında çıkıp yaptıklarından dolayı hesap vermesi gerektiğini söyledi.

Avrupa Birliği'nin (AB) bu dönemde önemli bir rol oynadığını ve Putin ile görüşmeler başlatılması gerektiğini kaydeden Kliçko,"AB'nin arabulucu olup tüm bölgede çatışmaları engellemesini arzu ediyoruz" ifadesini kullandı. 

Vitali Kliçko, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusunda güçlü bir şekilde etkili olmak istediğini belirterek, bu konuda dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Kliçko, Rusya Devlet Başkanı Putin'e de seslenerek,"Kanlı bir diktatör olan Yanukoviç'i ülkesine alarak koruma sağlamaması konusunda Rusya Devlet Başkanı'nı uyarıyorum" dedi.

"Yanukoviç nerde olabilir" sorusuna Kliçko, "Yanukoviç'in nerede olduğunu bilmiyorum ancak Kırım’da bir askeri kampta olduğuna dair güçlü işaretler var. Kiev'e geri dönmesi konusunda hiçbir şansı yok. Yanukoviç ve etrafındakilerin yaptıkları suçlar için hesap sorulması Ukrayna için ve eylemlerde ölenler için çok önemli" diye konuştu. 

Vitali Kliçko,  ülkede oluşan iktidar boşluğunun tehlikeli olabileceğini belirterek, en kısa zamanda geçici bir hükümetin kurulması gerektiğini kaydetti. Ülkedeki problemlerle ilgilenilmesinin önemini vurgulayan Kliçko, "Ülkedeki düzenin sağlanması ve bizi tehdit eden iflasın önlenmesi için acil olarak AB'nin yardımına ihtiyacımız var" ifadesini kullandı.

YANUKOVİÇ: DEVLET BAŞKANIYIM

Öta yandan Yanukoviç, Rus haber ajanslarına açıklama gönderdi. Yanukoviç, açıklamasında, "Ben Viktor Fyodoroviç Yanukoviç. Halen kendimi Ukrayna vatandaşlarının özgür irade esasına göre seçilen Ukrayna'nın kanuni devlet başkanı sayıyorum" ifadesini kullandı.

Yanukoviç şunları kaydetti:

"Ben vatanımda yaşanan trajik olaylara kayıtsız kalamam. Batılı partnerlerimizin katılımıyla 21 Şubat'ta benim ve  Ukrayna muhalefeti liderlerinin imzaladığı anlaşma yerine getirilmedi. Birçok şehrin sokaklarında aşırı faaliyetler başladı. Ben ve arkadaşlarım tehdit ediliyor.Rusya Federasyonu'ndan can güvenliğimin sağlanmasını talep etmek zorundayım."