BIST 9.984
DOLAR 32,39
EURO 34,74
ALTIN 2.432,54
HABER /  GÜNCEL

K. Kore gemisindeki silahlar Küba'dan

Küba, Panama Kanalı'ndan geçtiği sırada alıkonulan Kuzey Kore bandıralı gemide bulunan silahların kendilerine ait olduğunu açıkladı.

Abone ol

Küba, Panama Kanalı'ndan geçtiği sırada alıkonulan Kuzey Kore bandıralı gemide bulunan silahların kendilerine ait olduğunu açıkladı.

Küba dışişleri bakanlığı Sovyetler döneminden kalma silahların Kuzey Kore'ye tamir için gemi aracılığıyla gönderilmekte olduğunu belirtti.

Panama "beyansız askeri kargo" taşıyan Kuzey Kore bandıralı gemiyi alıkoyduklarını açıklamıştı.

Kuzey Kore'ye uygulanan Birleşmiş Milletler yaptırımları, bu ülkeye silah ithalatı yapılmasını yasaklıyor.

Ama Küba dışişleri bakanlığı ülkenin "barışa, silahsızlanmaya, nükleer silahsızlanmaya ve uluslararası kanuna saygıya" bağlılığını yinelediğini söyledi.

Küba, geminin iki uçaksavar sistemi, dokuz füze ve yedek parçaları, iki MiG 21-Bis uçağı ve 15 MiG motorundan oluşan toplam 240 ton köhne savunma silahları taşıdığını açıkladı.

Küba tarafından yapılan açıklama, bu gereçlerin 20. yüzyıl ortasında imal edildiğine ve tamir sonrasında ülkeye geri gönderileceğine dikkat çekti.

Açıklamada "Küba'nın bu alanda imza attığı anlaşmalar, milli egemenliğimizi koruyabilmemiz için savunma yeteneğimizin muhafaza edilmesinden geçiyor." dendi.

Panama, Panama Kanalı'ndan geçerken durdurulan geminin daha ayrıntılı incelemeler için alıkonduğu açıklamıştı.

Panama Cumhurbaşkanı Ricardo Martinelli, yetkililerin gemide uyuşturucu araması yaparken kahverengi şeker konteynerleri içinde şüpheli aygıta rastladıklarını ifade etmişti.

Geminin 35 mürettebatı gözaltına alınmış; Martinelli, aramalar sırasında kaptanın intihar girişiminde bulunduğunu kaydetmişti.

Güvenlikten sorumlu bakan Jose Raul Mulino, "kaptan ve mürettebatın aşırı tepkisinin şüphe uyandırdığını" ifade etmişti.