BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

'Japonya nükleer güç olmaksızın yaşayabilmeli'

Japonya'da Fukuşima nükleer santralindeki krizin süre gitmesine halkın tepkisi artarken, Başbakan Naoto Kan, Japonların nükleer güce bel bağlamayan bir topluma dönüşmesini istedi.

Abone ol

Japonya Başbakanı Naoto Kan televizyondan yayımlanan basın toplantısında "Nükleer güç olmaksızın yaşayabilen bir toplum yaratmayı hedeflemeliyiz." dedi.

Japonya Başbakanı, güneş, rüzgar ve biyoyakıt gibi farklı enerji kaynaklarının geliştirilmesini amaçladıklarını kaydetti; ancak bu hedefler için bir takvim vermedi.

11 Mart'ta meydana gelen deprem ve tsunami sırasında tahrip olan Fukuşima nükleer santralinden hala radyoaktif maddeler yayılmaya devam ediyor.

Japon kamuoyunun büyük bölümü, nükleer enerjiye karşı çıkıyor.

Fukuşima krizinden önce, Japonya'da elektriğin yüzde 30 kadarı nükleer santrallerde üretiliyordu ve ülke, bu oranı 2030 yılına dek yüzde 53'e çıkarmayı hedefliyordu.

Ancak Başbakan Naoto Kan, daha önce bu taahhütten vazgeçilmesi gerektiğini belirtmişti.

Geçen ay, Naoto Kan, hükümetine yönelik güven oylamasını, son bir hamleyle "yaşanan kriz kontrol altına alındığında görevi bırakacağım" diyerek kazanabilmişti.

Ancak başbakanın ne zaman hükümeti bırakacağını açıklamaması, yaşanan nükleer sorun yüzünden erken seçime gidebileceği söylentilerini doğurmuştu.

Başbakan Naoto Kan, bugünkü basın toplantısında seçime gitme niyetinde olmadığını açıkladı. Bir yılı biraz aşkın süredir işbaşında olan Naoto Kan'ın halk arasındaki desteği en düşük düzeye inmiş durumda. Bu hafta yapılan bir kamuoyu yoklaması halkın sadece yüzde 16'sının Başbakanın iyi bir iş yaptığına inandığını gösteriyor.