BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Japonya hükümeti eleştirileri kabul etti

Japonya hükümeti, ülkedeki nükleer felaket konusunda daha hızlı harekete geçmiş olması gerektiğini ve felaketin boyutlarını öngöremediğini kabul etti.

Abone ol

Japonya hükümeti ülkedeki nükleer krize daha erken müdahale etmiş olması gerektiğini kabul etti.

Hükümet adına açıklama yapan Yukio Edano, acil durum planlarının felaketin boyutlarını öngöremediğini söyledi.

Japonya, nükleer kazaların tehlike potansiyelini ölçen yedi kademeli alarm cetvelinde Fukuşima tesisindeki tehlikenin düzeyini dörtten beşe yükseltti.

Beşinci düzey, atmosfere kısıtlı radyasyon salımı olduğu anlamına geliyor.

1986'da meydana gelen Çernobil nükleer felaketi 7'inci kademedeydi.

Zamana karşı yarış

Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Yukiya Amano, deprem ve tsunamiden hasar gören Fukuşima tesisinde soğutma sistemleri bozulan reaktörlerin radyasyon felaketine yol açmaması için Japonya'nın zamana karşı yarıştığını söyledi.

Bir yandan askeri araçlardan reaktörleri soğutmak için üzerlerine su spreylenirken, santrale elektrik hattı çekmeye çalışan mühendisler reaktörleri soğutan pompaları yeniden devreye sokmayı hedefliyor.

Nükleer yakıt çubuklarının aşırı derecede ısınması, çevreye radyasyon yayması tehlikesini doğuruyor.

250 kilometre uzaklıktaki başkent Tokyo'dan çok sayıda itfaiye aracı santrale yönlendirildi.

Santralin reaktörleri üzerinde hala -sebebi konusunda muhtelif görüşlerin öne sürüldüğü- beyaz bir bulut ya da duman tabakası var.

Fukuşima tesisi yöneticileri, santrali betona gömmenin radyasyon felaketini önlemek amacıyla üzerinde düşündükleri seçeneklerden biri olduğunu söylediler.

Bu arada Japonya polisi 9 büyüklüğündeki deprem ve tsunami faciasında ölü sayısısının 6405'e ulaştığını açıkladı. Polise göre kayıp sayısı ise 10 bin 200 kişi.

Ancak Kyodo haber ajansı, bu sayıların polise kayıtlı isimlere göre belirlendiğini, gerçek ölü sayısının ''onbinleri bulabileceğini'' bildirdi.