BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

'Kaddafi ateşkes uygulaması için yardım istedi'

Libya haber ajansı Jana, Libya lideri Kaddafi'nin ülkedeki ateşkesin uygulanmasında Türkiye, Malta ve Yunanistan'dan yardım istediğini söylüyor.

Abone ol

Libya hükümeti, Albay Kaddafi'ye karşı güçlere yönelik askeri operasyonları derhal durdurma ve ateşkes ilan etme kararı aldıklarını açıkladı.

Hükümet adına açıklamayı yapan Libya Dışişleri Bakanı Musa Kusa, her türlü askeri operasyonun durdurulduğunu bildirdi.

Kusa, Trablus'ta düzenlediği basın toplantısında, bu kararın, BM'nin Libya hava sahasında uçuşa yasak bölge ilan etmesinin ardından sivilleri korumak amacıyla alındığını açıkladı.

Libya haber ajansı Jana, Kaddafi'nin ateşkesin uygulanması için Türkiye, Malta ve Yunanistan'dan yardım istediğini söylüyor.

Fransa: müdahaleye hazırız

Ajansın haberine göre, Kaddafi bu üç ülkeden ateşkesin uygulanmasını denetlemek için Libya'ya delegasyon göndermelerini istedi, bu istek Türkiye ve Malta başbakanlarına telefonla iletildi.

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe ise, Libya'ya müdahale için hazır olduklarını söyledi.

Juppe, Kaddafi'nin ateşkes kararının cumartesi günü yapılacak bir toplantıda değerlendirileceğini, bu değerlendirmenin atılacak adımlar için belirleyici olacağını da ekledi.

İngiliz hükümeti günün daha erken saatlerinde yaptığı açıklamada Libya'ya karşı müdahaleye hazırlanmak için savaş uçaklarını Akdeniz'deki üslere doğru hareket ettirdiğini söylemişti.

'Karar egemenlik hakkının ihlali'

Musa Kusa, hükümet adına yaptığı açıklamada sivillerin korunmasına büyük önem verdiklerini söyledi, ayrıca ülkedeki tüm yabancıları ve yabancı yatırımlarını koruyacaklarını kaydetti.

Ancak Libyalı bakan, BM Güvenlik Konseyi'nin Libya'ya yönelik askeri saldırıya yetki vererek mantıksız davrandığını belirtti.

Musa Kusa bunun BM sözleşmelerinin ve Libya'nın egemenlik haklarının ihlali olduğunu söyledi.

BM Güvenlik Konseyi, Libya üzerinde uçuşa yasak bölge ilan edilmesini onaylamış, uçuşa yasak bölgenin korunması amacıyla Libya uçaklarına saldırı dahil ''her türlü gerekli önlemi'' onaylayan bir karar almıştı.

Ateşkes kararının ilanından önce, Kaddafi'ye sadık birliklerle isyancı güçler arasındaki çatışmaların devam ettiği haberleri gelmekteydi.