BIST 10.083
DOLAR 32,37
EURO 34,78
ALTIN 2.442,93
HABER /  GÜNCEL

İzmir'de 'Said-i Nursi' krizi!

İzmir'de İl Özel İdaresi'nin mekanında Said Nursi sergisi açılması CHP'lileri ayağa kaldırdı...

Abone ol

“Özel İdaremize ait Balçova Termal Tesisleri'nin ‘Risale-i Nur'un Doğuş ve Neşin Yılları- Bediüzzaman Sergisi'ne ev sahipliği yapması CHP İzmir İl yönetimini kızdırdı.

Böyle bir sergiye izin verilmesini anlamadıklarını söyleyen CHP İl Başkanı Rıfat Nalbantoğlu, sergiye izin veren İzmir Valisi Cahit Kıraç'a tepki gösterdi.

CHP İzmir İl Başkanı Rıfat Nalbantoğlu, İl Genel Meclisi Başkanı CHP'li Serdar Değirmenci ile il başkanlığında düzenledikleri basın toplantısında şunları söyledi:

"Gece sayın valimizle görüştük. Bu serginin düzenleniş biçimi itibariyle iptal edilmesi ve şirket yönetim kurulunun görüşünün bu olduğunu ifade ettik. Ancak sayın valimiz 'Orası bir ticarethanedir. Bir sözleşme yapılmıştır ve gereği yerine getirilecektir' şeklinde bir yorum yaptı. Biz özel idaremize ait yerlerin ticarethane olduğunu düşünmüyoruz. Sayın valimizi benzer uygulamalar konusunda bir kez daha düşünmeye davet ediyoruz. Bugüne kadar İzmir'e yapmaya çalıştığı katkıların ve genel görüntünün değişmemesi gerektiğini bekliyoruz. Bu noktada haber verilmeden yapılmış olan bu serginin yapılmasını ve buna meydan verilmesini CHP il örgütü olarak kınıyoruz."

BİLGİMİZ OLSAYDI İZİN VERMEZDİK

Böyle bir serginin yapılacağından kimsenin haberi olmadığını belirten Nalbantoğlu, "'Ne yapacaksın? Neden burası kiralanıyor?' gibi şeyler sorulması lazım. İsteyen istediği yerde sergisini açar. Ama bunları haber vereceksin. Ne yapacağını söyleyeceksin. Ona göre de oraları yönetmekte olan insanlara karar verme imkanı sağlayacaksın. Termal A.Ş.'yi yöneten arkadaşların bilgisi olsaydı bu serginin orada açılmasına izin vermezdik. Böyle bir serginin Özel İdare içinde açılmasına Termal A.Ş.'yi yönetmekte olan CHP'liler izin vermezdi. Biz oraları ticaret hükümlerine göre kurulmuş bir şirket de olsa kamusal alan olarak değerlendiriyoruz. Böyle özel amaçlı bir şeye verilmesinin doğru olacağını düşünmezdik. Biz bu işin engellenmemesini protesto ediyoruz. Vali bey devreye girmeliydi" dedi.

PLATFORMDAN CEVAP

İstanbul İlim ve Kültür Vakfı Barla Platformu Koordinatörü Said Yüce, sergi duyurusunu hazırladıkları pankartın kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce gece indirildiğini söyledi. Yüce, aynı sergiyi 11'inci kez açtıklarını belirtirken, şöyle devam etti:

“Sergi, devlet büyüklerinin teşrifleriye açıldı. Biz İzmir'i demokrat olarak biliyoruz. Bütün fikir, inançlara tahammül eden bir kent olarak biliyoruz. Sabah pankartımızı tekrar astık. Manisa, Denizli gibi çevre illerden de binlerce kişi sergiyi izlemeye geliyor. Kamu alan diye bir şey yok. Burası bir işletmedir. Biz de burayı kiraladık. Burada sanat, kültür faaliyeti var. Bunun ne olduğunu bilmeden, tek bir satırını okumadan, Said Nursi'nin hayatıyla ilgili tek bir cümlelik fikri olmadan, sadece duyumlarla ya da ideolojik olarak yaklaşıp yorumlar yapmak doğru değil. Ben de CHP'lilerin tepkisini anlamadım. İzmir'de ilk kez bu sergiyi düzenledik.”