BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

İzmirde otobüsler akıllandı

Akıllı kart okuyucuları sayesinde, otobüslerin her hareketi kontrol edilebilecek

Abone ol

İzmir Büyükşehir Belediyesinin, kent içinde toplu ulaşımda kullanılan otobüslere yerleştireceği akıllı kart okuyucuları sayesinde, otobüslerin her hareketi kontrol edilebilecek, şoförler acil durumlarda merkeze sinyal gönderebilecek.
     
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 21 Ocaktan itibaren eski metropol sınırlarındaki tüm toplu taşıma araçlarında, bir saat içindeki ikinci binişlerin yüzde 50 indirimli olacağını söyledi. Kocaoğlu, yeni akıllı kart okuyucunun bu sistemin altyapısı için takıldığını ifade etti.
     
Şehir içi ulaşımında belirli aktarmalar hedeflediklerini söyleyen Kocaoğlu, "Ancak alışageldiğimiz bir ulaşım sistemi var. O yüzden bunu sindire sindire hemşehrilerimizi rahatsız etmeden yapmak istiyoruz.
     
Sistem zaman içinde oturacak" dedi.
     
Hedeflerinin ikinci binişleri ücretsiz hale getirmek olduğunu anlatan Kocaoğlu, oluşturulacak yeni sistemi raylı sistem ve metroyla entegre etmenin gerekliliğini vurguladı.
     
Kocaoğlu, şöyle konuştu:
     
"Her şey dönüp dolaşıp Elektrik, Su, Havagazı, Otobüs, Troleybüs (ESHOT) Genel Müdürlüğü, İzmir Ulaşım AŞ (İZULAŞ), İzmir Deniz taşımacılığı AŞ (İZDENİZ) ve Metro AŞ’nin maliyetleriyle bizim ulaşımı sübvanse edeceğimiz kaynaklarımızın yeterliliği noktasında düğümleniyor.
     
Maliyetlerimizi ne kadar geriye çekebilirsek, bunu vatandaşımıza o derece yansıtacağız. Bu arada ulaşım şirketlerimizin ekonomik yapısının da çökmemesi gerekiyor"diye konuştu.
     
Aziz Kocaoğlu, toplu ulaşımın daha konforlu olması için otobüs filosunu sürekli yeni araçlarla takviye ettiklerini de sözlerine ekledi.
     
ESHOT Genel Müdürlüğü yetkilileri de toplu ulaşımda kullanılan bin 500 otobüse akıllı kart okuyucusu yerleştirileceğini bildirerek, otobüslerin her an izlenmesine olanak veren "araç takip sistemi" ve acil durumlarda otobüs şoförlerinin merkez ile bağlantı kurmasını sağlayan "acil durum butonu" özelliklerinin, yeni sistemin en büyük avantajı olduğunu belirttiler.
     
Otobüs yolcularına sesli ve görüntülü mesaj verme özelliğine sahip akıllı kart okuyucuların, bir Türk şirketi tarafından imal edildiğini kaydeden yetkililer, en yeni teknolojiyle üretilen okuyucuların, cep telefonu gibi mobil cihazlarla da ödeme uygulamalarına destek verebileceğini ifade ettiler.
     
Cihaz üzerinde bulunan bölgenin zaman bazlı giriş–çıkış uygulamalarına göre değişken ücretlendirme yapabildiğini ifade eden yetkililer, akıllı kart okuyucular sayesinde kentlilerin aktarmalı ulaşımdan daha avantajlı faydalanabileceğini açıkladı.