BIST 10.606
DOLAR 32,22
EURO 34,97
ALTIN 2.429,19
HABER /  DÜNYA

İyi bir yatırım iklimi oluşturmak açısından gayret sarf ediyoruz”

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, CEO’larla bir araya geldi. Bakan Çağlayan, “İyi bir yatırım iklimi oluşturmak açısından önemli gayretler sarf...

Abone ol

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, CEO’larla bir araya geldi. Bakan Çağlayan, “İyi bir yatırım iklimi oluşturmak açısından önemli gayretler sarf ediyoruz” dedi.
Bakan Zafer Çağlayan Medtronic, Nesma Holding, Eldorada Gold Corportation,Huawei Technologles Co., Ltd, Energy Allied International Corp ve Avrupa Yatırım Fonu yetkilileri ile bir araya geldi. Conrad Otel’de gerçekleşen toplantıda konuşan Bakan Çağlayan, “Yarın Başbakanımızın başkanlığında Yatırım Danışma Konseyi’nin 8. toplantısını yapacağız. Bu vesileyle toplantıya davet ettiğimiz 17 uluslararası büyük firmanın temsilcisi CEO’larla bir araya geleceğiz. Ondan evvel bugün başta şimdi görüşeceğimiz Medtronik olmak üzere yine bugün Huawei oldukça Çin’in biliyorsunuz teknoloji firması, Huawei ile bir araya geleceğiz. Daha sonra Suudi Arabistan’da oldukça önemli bir firma olan Nesma Holding Ceo’su ile bir araya geleceğiz. Türkiye’de de yatırımları var. Diğer taraftan kendileri Suudi Arabistan’da Türk müteahhitlerle son derece büyük işler gerçekleştiriyorlar. Bunun yanı sıra yine Eldorado altın firmasıyla bir araya geleceğiz. Onlarla da zaten zaman zaman temaslarımız oluyor. Enerji Allied International firmasıyla Mike Nassar dostumuzla hemen hemen bütün seyahatlerimizde bir araya geliriz. Petro kimya sektöründe çok büyük yatırım planları var. Zannediyorum ki bu yatırımlar gerçekleştiği zaman Türkiye’nin bilhassa enerji alanında petrokimya sektöründeki dış ticaret açığı üzerinde son derece olumlu etkileri olacak. Kendisinin projesinde yatırımlarda önemli bir noktaya gelinmiş durumda. Arazi temini konusunda arkadaşlarımız şu anda çalışmalı ilgili genel müdürümüz takip ediyor. Tabi mevzuatlar çerçevesinde gerçekleştiriliyor. Ve karbondan kömüre varıncaya kadar üretim yapacak olan bir üretim yapısı ki Türkiye’nin dış ticaret açığını fazlasıyla vermiş olan sektörler. Daha sonra da Avrupa yatırım fonu başkanıyla bir araya geleceğiz. Bugün arkadaşlarımıza bahsetmiş olduğum 6 görüşmenin arkasından akşam da tüm katılımcılarla birlikte son derece önemli bir dönemden geçiyoruz” dedi.
Türkiye’nin oldukça önemli yabancı doğrudan yatırım çekmiş olduğunu vurgulayan Çağlayan, “Bu toplantı son derece önemli. Geçen yıl da yedincisini gerçekleştirmiştik. Umut ediyorum bu ve benzer toplantılar uluslararası firmaların Türkiye’ye olan yatırımlarında önemli mesajların verileceği alınacağı bir toplantı olacak. Dünya Bankası bir kaç gün evvel ’doing business’ iş yapma kolaylığı açıklamasında Türkiye 3 sıra daha yükseldi ancak bu bizi tatmin etmiyor. Bizim olmamız gereken yer 3 sıra değil 13 sıra 23 sıra yukarılara tırmanmaktır. Bu noktada da sizlerin de bildiği gibi gerek Bakanlar Kurulu’nda gerek ekonomik koordinasyon kurulunda bilhassa yerel ve uluslararası yatırımcıların beklentisi olan konularla ilgili önemli çalışmalarımız var. Önemli bir takvimi yeniden hazırladık. Birçok 2014’te yapılacak olan uygulamaları 2013’e çektik. Çok ciddi avantajlı süre de kazandık. Su anlamda Türkiye’nin avantajlarını daha da öne çıkartacak olan iyi bir yatırım ortamı kalitesi oluşturmak, iyi bir yatırım iklimi oluşturmak açısından önemli gayretler sarf ediyoruz” şeklinde konuştu.