BIST 10.147
DOLAR 32,22
EURO 35,12
ALTIN 2.473,54
HABER /  GÜNCEL

İthal etin kilosu 13 liradan gelecek

EBK tarafından rekabet şartları oluşmadığı gerekçesiyle iptal edilen kasaplık canlı hayvan ithalatına ilişkin ihale tekrar edildi.

Abone ol

14 firmanın davet edildiği yeni ihale için 5 firma teklif verirken rakamlarda herhangi bir düşüş olmadı. 8 bin tonluk canlı sığır ihalesinde ortalama rakam 5,4-5,5 lira civarında gerçekleşti. İhale teknik olarak sonuçlanırken, nihai kararı yönetim kurulu verecek. CHP Milletvekili Ensar Öğüt'ün ihaleye ilişkin verdiği bilgilere göre canlı hayvan ithalatı için ortalama rakam 3,71 dolar. Yüzde 10 vergi ve yüzde 50 fire düşüldüğünde karkas etin kilosu ortalama 13 lira olacak.

ABD, Brezilya, Uruguay, Arjantin, İzlanda, Norveç, Estonya, Litvanya, Letonya ve Macaristan bölgelerindeki sığırların alımına açık olan ihale sonrası açıklama yapan Öğüt, ihalenin karmaşık olduğunu belirterek ithalat yerine yerli üreticiden alımın tercih edilmesini istedi. İhaleyi takip etmek için Konya, Suluova ve Burdur'dan gelen üreticiler ise ithalat yapılmasının gerekli olmadığına dikkat çekerek kilosu 13 liradan karkas et verebileceklerini ifade etti. İhaleyi takip eden bazı CHP milletvekilleri ise ithalatın Avrupa Birliği'ne verilen sözler sebebiyle yapıldığını iddia etti.

EBK'nın et fiyatlarını dengelemek amacıyla açtığı ihalenin ikinci aşamasında, teklif veren 6 firmadan biri belgeleri uygun olmadığı için elenirken, 5 firmanın teklifi geçerli sayıldı. Toplam 10 bölüme ayrılan sığır teslim ihalesinde firmanın teklifleri bölümlere göre 1 milyon 750 bin dolar ile 3 milyon 750 bin dolar arasında değişti. Sadece Ürdünlü Khaled Hijazi&Ghosheh Ltd.Co ortaklığı tarafından tüm şehirler için toplam 29 milyon 730 bin dolarlık teklif verildi. Ancak ihale sonrasında yönteme ilişkin tartışmalar oluştu. İhalenin yapılış şeklinin yanı sıra hazırlanan şartnamenin de yanlış bilgiler içerdiği iddiasında bulunan bazı firma temsilcileri düşük katılımı buna bağladı.

Löp etin kilosu 16 lira olmalı

İhale öncesi bir grup besici ile birlikte EBK önünde açıklama yapan Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Üst Birliği Başkanı Mustafa Demir, ihaleden sonra oluşan fiyatları değerlendirirken, kilogramı 2,54 Euro'luk teklif dikkate alındığında ithal edilecek hayvanların Türkiye'ye maliyetinin şu anda besicilerin satış fiyatıyla aynı olduğunu iddia etti. EBK'nın kasaplık hayvanı kilosu 13,5 liradan aldığını, deri, sakatat diğer masraf ve kazançlar dikkate alındığında, kemikli etin maliyetinin kilosu 12,5 liraya geldiğini anlatan Demir, "Kemikli ette yüzde 36 diğer maliyetler dikkate alındığında löp etin maliyeti 16 lira 25 kuruşa denk geliyor. Yani tüketiciye ortalama bu fiyattan kaliteli et yedirmek mümkün. Ama satış fiyatlarına bakarsanız 30 liraya kadar çıkıyor. Biz bu konuda önlem alınmasını istiyoruz. Tüketici gereksiz bir bedel ödüyor.'' diye konuştu.