BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,59
ALTIN 2.389,72
HABER /  DÜNYA

İtalya’da kritik oylama

İtalya’da koalisyon hükümeti hakkında akşam saatlerinde yapılması beklenen güven oylaması arifesinde Başbakan Enrico Letta’nın elinin güçlen...

Abone ol

İtalya’da koalisyon hükümeti hakkında akşam saatlerinde yapılması beklenen güven oylaması arifesinde Başbakan Enrico Letta’nın elinin güçlendiği işaretleri alındı.
İtalyan Parlamentosu, Silvio Berlusconi’nin kabinede yer alan bakanlarına hükümetten ayrılmaları talimatı vermesinin ardından güvenoyuna gidecek. Ancak güven oylaması öncesinde Berlusconi’nin lideri olduğu merkez sağ PDL partisinin önde gelenleri Başbakan Letta’ya destek çıkacaklarını söyleyerek meydan okudu.
Letta, bugün parlamentoda yaptığı konuşmada, milletvekillerine hükümete destek vermeye devam etmeleri çağrısında bulundu. Letta, hükümetin düşmesi halinde, bunun zor durumdaki İtalya için "öldürücü bir risk" taşıyabileceğini dile getirdi.
Merkez solda yer alan Başbakan Letta, kabineden çekilen beş bakanın istifasını reddetti. Eski Başbakan Silvio Berlusconi, Enrico Letta’yı ’’yargı yoluyla kendisini hedefleyen siyasi suikasta’’ göz yummakla suçluyor.

“SONUNU GETİRMEYE KARARLIYIM”
Berlusconi, geçen Ağustos ayında vergi kaçaklığından suçlu bulundu. Haftalık Tempi dergisinde yayımlanan mektubunda Berlusconi, ’’Göze aldığım risklerin farkındayım ama Letta hükümetinin sonunu getirmeye karar verdim’’ diye yazdı.
Fakat PDL’nin parti sekreteri ve Berlusconi’nin yardımcısı Angelino Alfanso, PDL milletvekillerine güven oylamasında Başbakan Letta’ya destek vermeleri çağrısında bulundu. Aynı zamanda koalisyon hükümetinde içişleri bakanı olan Angelino Alfanso’nun bu çağrısı, İtalyan borsasında hızlı bir yükselişle karşılık buldu.
Berlusconi’nin sadık bir destekçisi olarak bilinirken şimdi taraf değiştirdiği anlaşılan bir diğer siyasetçi de PDL senatörü Carlo Giovanardi. Giovanardi, Berlusconi’nin partisi PDL’den 40 senatörün hükümete destek oyu vermeye hazır olduğunu açıkladı.
(İHA)