BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,79
ALTIN 2.396,50
HABER /  GÜNCEL

İtalya'da göçmenlere 'koruyucu aile' önerisi

Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan kaçarak Avrupa'ya deniz yoluyla ulaşmaya çalışanların ilk duraklarından olan İtalya'da, göçmenlerin para karşılığında "koruyucu ailelere" verilmesi önerisi tartışılıyor.

Abone ol

Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan kaçarak Avrupa'ya deniz yoluyla ulaşmaya çalışanların ilk duraklarından olan İtalya'da, göçmenlerin para karşılığında "koruyucu ailelere" verilmesi önerisi tartışılıyor.

Yalnızca bu sene içinde yaklaşık 130 bin göçmenin ulaştığı İtalya'da göçmen merkezleri bu yoğunluğu kaldıramaz hale geldi.

İçişleri Bakan Yardımcısı Domenico Manzione de göçmen merkezlerinin yetersiz kalması sebebiyle yeni bir çözüm önerisinde bulundu.

Manzione, göçmenlerin İtalyan ailelerin yanına yerleştirilmesini ve karşılığında ailelere devlet tarafından günlük 30 euro ödeme yapılmasını önerdi.

Roma Belediye Başkanı Ignazio Marino da Bakan Yardımcısı'nın önerisine destek vererek "Böylece çocukların koruyucu ailelere verilmesi gibi yetişkinler de ailelere verilebilir" dedi.

Sağcı partiler tepkili

Marino, hükümetin halihazırda her bir göçmen için ayda ortalama 900 euro harcadığını da belirtti ve bu paranın doğrudan evlerini açan ailelere verilmesinin devlet bütçesini etkilemeyeceğini savundu.

Marino, ayrıca "Göçmenleri ailelerin yanına vermek toplumsal entegrasyona da katkıda bulunabilir" diye konuştu.

Ancak öneri sağcı partileri kızdırdı. İtalya'nın Kardeşleri partisi lideri Giorgia Meloni "Günde 30 euro ayda 900 euro eder. Bu miktar, minimum emekli maaşının iki katı, engelli aylığının üç katı. İtalyan devleti işsiz çocuğunuza bakmanız için size günde 30 euro vermiyor, başınızın çaresine bakmanızı söylüyor. Benim önerim şu: göçmenler 28 AB ülkesine eşit olarak dağıtılsın ve masrafları da AB karşılasın" dedi.

Aşırı sağcı Kuzey Ligi'nin Senato Grup Başkanı Gian Marco Centinaio ise "koruyucu aile" önerisinin İtalyanlara hakaret olduğunu söyledi.

Centinaio, "Bizimle dalga geçiyorlar. Ben evlatlık alırsam zor durumdaki bir İtalyan'ı evlatlık alırım. İşsizleri, emeklileri ve bu kanunsuzlar hükümeti için görünmez olanları düşünüyorum" diye konuştu.