BIST 9.692
DOLAR 32,59
EURO 34,87
ALTIN 2.496,52
HABER /  GÜNCEL

İtalya'da dev mafya operasyonu

İtalyan polisi ülkenin kuzeyinde, aralarında eski Başbakan Berlusconi'nin partisinden belediye meclis üyesinin de bulunduğu 160'tan fazla kişiyi gözaltına aldı.

Abone ol

FOTOĞRAF: ARŞİV/EPA

İtalya genelinde 'Ndrangheta isimli bir mafya örgütüne yönelik operasyonlarda 163 kişi gözaltına alındı.

Güneydeki Calabria bölgesi merkezli 'Ndrangheta mafyasına yönelik "Aemilia" isimli operasyonda gözaltıların çoğunun ülkenin kuzey bölgelerinde gerçekleşmesi, örgütün etki alanını artırarak kuzeyde de güç kazandığının teyidi olarak görülüyor.

117 kişi kuzeydeki Emilia-Romagna bölgesinde, 37 kişi Calabria'da, geri kalanlar da yine kuzeydeki Lomabrdia ve Veneto bölgelerindeki operasyonlarda gözaltına alındı. Örgüte ait 100 milyon euro değerinde mal varlığına da el konulması talep edildi.

Emilia-Romagna bölgesindeki Bologna kenti merkezli operasyonda gözaltına alınanlar arasında eski Başbakan Silvio Berlusconi'nin partisinden Reggio Emilia kenti belediye meclis üyesi Giuseppe Pagliani, futbolcu Vincenzo Iaquinta'nın babası Giuseppe Iaquinta ve bazı işadamları da yer alıyor.

"Tarihi operasyon"

İtalya Ulusal Mafyayla Mücadele Savcısı Franco Roberti, "Aemilia" operasyonunu "tarihi ve eşi görülmemiş" bir operasyon olarak niteledi. Roberti, "Kuzeydeki ekonomiye derinden işlemiş olan bu kadar güçlü ve yekpare bir örgüte karşı böylesine bir müdahale yapıldığını hatırlamıyorum" dedi.

Özellikle uyuşturucu ve silah kaçakçılığı alanlarında güçlü olan 'Ndrangheta mafyası halen dünyanın en büyük ve zengin suç örgütleri arasında sayılıyor. Doğum yeri olan Calabria bölgesinden İtalya geneline, hatta yurtdışına da yayılan örgütün yıllık gelirinin 53 milyar euro'ya ulaştığı belirtiliyor.