BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

İtalya'da Berlusconi dönemi bitiyor!

Adı skandallarla anılan İtalyan Başbakanı Berlusconi, istifa edeceğini açıkladı!+

Abone ol

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, ülkede gerçekleşmesi gündemde olan erken seçimlerde aday olmayacağını açıkladı. Berlusconi dün de İtalya'nın ekonomisini düze çıkarmak için gerekli görülen reform paketi parlamentonun onayını aldıktan sonra görevinden ayrılacağını açıklamıştı.

La Stampa gazetesine verdiği mülakatta, Başbakan Berlusconi Şubat ayı başında erken seçimleri olası gördüğünü ve tekrar aday olmayacağını söyledi.

Berlusconi'nin istifa vaadi İtalya'nın uluslararası piyasalarda çarşamba günü rekor seviyeye çıkan borçlanma maliyetini düşürmesi beklentisi kısa süreli oldu.

Gün içinde İtalya'nın borçlanma maliyeti yükselmeye devam etti ve 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin ortalama faiz oranı yüzde 7'i aştı.

Bu, ülkenin 10 yıllık hazine tahvillerinin ortalama getiri oranın rekor kırması anlamına geliyor.

Bütçe açığının Yunanistan'a göre daha düşük olduğu İtalya'da, 1.9 trilyon doları bulan yüksek borç ve düşük büyüme oranlarının borç krizini derinleştirmesinden korkuluyor.

MUTLAK ÇOĞUNLUĞU KAYBETTİ

Berlusconi, İtalya parlamentosunda dünkü bütçe oylamasını kazanmış olsa dahi, lideri olduğu koalisyon hükümeti mutlak çoğunluğu kaybetti.

Hem müttefikleri hem de muhalefet, Berlusconi'nin istifasını talep ediyor.

Ana muhaletteki Demokratik Parti'nin Lideri Pier Luigi Bersani, "Hükümetin artık bu mecliste çoğunluğu yok" diyerek Berlusconi'ye istifa çağrısında bulundu.

Berlusconi'nin başlıca koalisyon ortağı Kuzey Birliği Partisi'nin lideri Umberto Bossi de, oylamadan önce başbakana istifa çağrısı yapmıştı.

Bossi, Berlusconi'nin yerine eski Adalet Bakanı Angelino Alfano'nun geçmesi gerektiğini söylüyor.

İtalya'nın euro bölgesi borç krizinin bir sonraki kurbanı olacağı endişeleri giderek yayılıyor