BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

İtalya, Kürtleri eğitmek için asker gönderiyor

İtalya, IŞİD'e karşı Irak’taki Kürtlere askeri eğitim sağlayacağını açıkladı. Bu amaçla 280 İtalyan askeri Kuzey Irak'a gönderilecek.

Abone ol

İtalya, adını İslam Devleti olarak değiştiren IŞİD'e karşı Irak’taki Kürtlere askeri eğitim sağlayacağını açıkladı.

İtalya Savunma Bakanı Roberta Pinotti, Parlamento Savunma ve Dışişleri Komisyonu toplantısında yaptığı açıklamada, 280 İtalyan askeri personelin Irak’a giderek Kürt savaşçıları IŞİD’e karşı eğiteceğini söyledi.

Eğitim amacıyla Irak’a gidecek olan İtalyan askerlerinin büyük ihtimalle Erbil’de konuşlanacağı belirtildi.

Bakan Pinotti, İtalya’nın daha önce de Irak’taki Kürt güçlerine silah yardımı yaptığını hatırlatarak, bu silah sistemlerinin kullanımı konusunda eğitim almak üzere Kürt güçlerinden bir ekibin de İtalya’ya geleceğini açıkladı.

Savunma Bakanı, IŞİD’e karşı askeri eğitim desteğinin yanı sıra 2 adet Predator tipi insansız uçak ve uçakların havada benzin ikmali yapmasını sağlayan KC-767 tipi bir hava aracı da göndereceklerini belirtti.

IŞİD’e karşı bu ek destek kararının Irak Kürt yönetiminin talebi doğrultusunda alındığını söyleyen Bakan, “IŞİD’in silahsız sivilleri katletmesi karşısında yüzümüzü başka yöne çevirmemek ve harekete geçmek ahlaki bir görevdir” dedi.

İtalya ve Avrupa için risk

İtalya’da önceki gün de Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano başkanlığında toplanan Savunma Yüksek Konseyi de IŞİD tehdidini görüşmüştü.

Toplantının ardından yayımlanan açıklamada, “IŞİD’in Suriye ve Irak’taki askeri baskısı Avrupa ve İtalya için önemli risk teşkil ediyor” denildi.

Konsey, İtalya’nın “özellikle Libya’nın daha fazla istikrarsızlaşmasının önlenmesi için her türlü çabayı sarf etmesi gerektiği” kararını aldı.