BIST 9.916
DOLAR 32,49
EURO 34,76
ALTIN 2.438,01
HABER /  GÜNCEL

İtalya: 'Balık ve patates'i İngiltere'ye biz götürdük!

Roma belediyesi, kentteki devlet okullarının öğle yemeği menüsüne balık ve patates kızartmasını da ekledi ve bu yemeğin Venedikliler tarafından İngiltere'ye götürüldüğünü öne sürdü.

Abone ol

İtalya, İngiltere'nin milli yemeği olarak bilinen balık ve patates kızartmasına (fish and chips) sahip çıktı.

Roma belediyesi, kentteki devlet okullarının öğle yemeği menüsüne balık ve patates kızartmasını da ekledi ve bu yemeğin Venedikliler tarafından İngiltere'ye götürüldüğünü öne sürdü. Belediye, İngiliz yazar Charles Dickens'ın "Oliver Twist" kitabında yer alan bu yöndeki ifadeleri iddiasına kanıt olarak gösterdi.

İtalya'nın "milli yemekleri" üzerinde hak iddia etmesi üzerine İngilizlerden tepki geldi. İngiliz Telegraph gazetesi, "İngilizler deniz kenarında yenilen balık ve patatesin son derece İngiliz olduğunu düşünebilir ama İtalyan öğrencilere bu yemeği Venedikli göçmenlerin Britanya adalarına getirdiği öğretiliyor" diye yazdı.

Gazeteye konuşan İngiliz Ulusal Balık Kızartıcıları Federasyonu yetkilisi Andrew Crook, balık ve patates kızartması yemeğinin İtalya'yla bağlantısı olduğunu daha önce hiç duymadığını söyledi. Crook, yemeğin ilk kez 1860 yılı civarında İngiltere'deki Londra ve Mossley'de servis edildiğini belirtti.

Biralı tavuk aileleri kızdırdı

Balık ve patates kızartması üzerinde hak iddia edilmesi, Roma'daki okullarda servis edilen AB menüsünün tek tartışma konusu olarak da kalmadı.

Roma'daki 145 bin öğrenciye, Avrupa'nın mutfak kültürünü öğretmek amacıyla birkaç hafta önce 15 Avrupa ülkesinin yemekleri servis edilmeye başlanmıştı. İtalyan kökenleri olduğu iddia edilse de balık ve patates kızartması da, İngiliz yemeği olarak servis ediliyordu.

Ancak menüde Almanya'dan sosis, Fransa'dan croque-monsieur sandviçi gibi İtalyan velilerin sağlıksız bulduğu yemekler de bulunuyordu.

Sonunda sıra Belçika'nın biralı tavuk yemeğine geldiğinde ise öğrenci velileri isyan etti. Belediye, söz konusu yemekte alkolsüz bira kullanıldığını açıklasa da aileler çocuklarının sağlıklı Akdeniz menüsü yerine yabancı yemekler yemesine karşı çıkarak AB menüsüne karşı bir imza kampanyası başlattı. İtirazlar üzerine okullarda makarna ağırlıklı İtalyan yemeklerine dönüldü.