BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

İsveç'te sandıktan sağ blok çıktı

İsveç bugün sandık başına gitti. Seçimlerde 4 ortaklı sağ blok partiler oyların çoğunluğunu aldı.

Abone ol

İsveç'te bugün yapılan genel ve yerel seçimlerdeki sandık çıkışı sonuçlara göre, iktidardaki Fredrik Reinfeldt başkanlığındaki 4 ortaklı sağ blok partiler çoğunluğu elde ediyor.

Ancak yabancı karşıtı Sverige Demokrat Parti (SD) de iktidar olma konusunda kilit röle sahip parti haline gelebilecek.

İsveç devlet televizyonu SVT ile özel televizyon kanalı TV4'ün verdiği sandıklardan gelen ilk tahmini sonuçlara göre, Moderat Parti (Muhafazar Parti), Center Parti (Merkez Parti), Folk Parti (Halk Parti) ve Kristdemokraterna (Hristiyan Demokrat Parti)'nin oluşturduğu sağ blok partiler oyların yüzde 48.3'ünü aldı.

Sosyal Demokrat Parti'nin başını çektiği sol blokta yer alan Venster Parti (Sol Parti) ve Miljö Partinin (Çevre Partisi) ise yüzde 43.6 oranında oy aldı.

Yabancı ve İslam karşıtı söylemleri ile tanınan Sverige Demokrat Parti (İsveç Demokrat Partinin ise oylarını önemli ölçüde artırdığı, meclise girmek için gerekli olan yüzde 4 barajını aşarak, 6.7 oranında oy alıp, İsveç'teki 4. büyük parti konumuna geldığı belirtiliyor.

Uzmanlar, bu oy oranı ile SD'nin, koalisyon görüşmelerinde kilit parti haline geldiğine dikkati çekiyor. Ancak sağ ve sol blokta yer alan partiler, seçim öncesinde, seçim sonucu ne olursa olsun, hükümet kurmak için SD ile işbirliği yapmayacakları konusunda seçmenlerine söz verdiler.