BIST 10.124
DOLAR 32,38
EURO 34,77
ALTIN 2.401,82
HABER /  GÜNCEL

İsveç'te ırkçı pasta tartışması

Stokholm'de Afrikalı bir kadın şeklinde tasarlanmış pastayı kesen İsvaç Kültür Bakanı'nın istifa etmesi isteniyor.

Abone ol

Afrikalı bir kadın şeklindeki pastayı kesen İsvaç Kültür Bakanı'nın istifa etmesi isteniyor.

Çıplak, siyah bir kadın şeklindeki bir pastayı keserken görüntülenen İsveç Kültür Bakanı'nın istifası isteniyor.

Bakan Lena Adelsohn Lilikeroth'un tepki çekmesine neden olan olay İsveç'in Stokholm Mordern Sanat Müzesi'nde gerçekleşti.

İsveç radyosuna göre kek, kadın sünneti problemini gündeme getirmek için tasarlanmıştı.

Ancak Afrika asıllı İsveçliler Derneği pastadaki figürün ırkçı bir karikatür olduğunu ve Liljeroth'un istifa etmesini istediklerini açıkladı.

İsveç haber ajansı TT'ye konuşan dernek sözcüsü Kitimbwa Sabuni ''Bunu iyi bir niyetle yaptığını söylemesi resmen kadın sünnetine ve ırkçılığa maruz kalanlarla dalga geçmek'' dedi.

Pastayı tasarlayan ve kendisi de siyah olan Stokholm doğumlu sanatçı Makode Linde çalışmasının yanlış anlaşıldığını iddia etti.

Pastayı tasarlayan sanatçı kadın sünneti problemine dikkat çekmeye çalıştığını iddia ediyor.

TT haber ajansına konuşan Makode Linde ''İsveç'te Afrika kökenli İsveçlilerin sanata yaptıkları katkı bu kadar azken derneğin yaptığım iş hakkında daha fazla bilgi sahibi olmasını dilerdim'' dedi.

Kültür Bakanı ise gelen tepkilerin ardından ''Pastanın provokatif olduğunu kabul ediyorum'' dedi.

Bakan Liljeroth ''Bu çok garip bir durum. Beni Dünya Sanat Günü'nde sanat özgürlüğü ve sanatın provokatif olma hakkı ile ilgili konuşmam için çağırdılar ve sonra da pastayı kesmemi rica ettiler'' dedi.

Pasta, çıplak Afrikalı bir kadının vücudunun üst kısmı şeklinde tasarlanmıştı ve içi kan kırmızısı süngerlerle doldurulmuştu. Sanatçı Linde kendi yüzünü boyayarak pastanın kafasının olması gereken yerde durdu.