BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

İsveç: Uçak yolcularının dayanışması sınırdışını önledi

İran'da idam edilme riski bulunan İran vatandaşı bir Kürt, göçmen olarak bulunduğu İsveç'ten sınır dışı edilmek istendi. Mültecinin bindirildiği uçaktaki yolcuların uçağın kalkmasını engellemesi yetkililerin planlarını bozdu.

Abone ol

İran'da idam edilme riski bulunan İranlı bir Kürt sığınmacı, göçmen olarak bulunduğu İsveç'ten sınır dışı edilmek istendi.

Mültecinin bindirildiği uçaktaki yolcuların uçağın kalkmasını engellemesi sınır dışı etme planının önüne geçti.

Independent gazetesinin haberine göre İranlı Ghader Ghalamare, idam edilme ihtimali endişesiyle ülkesini terketti ve geçtiğimiz yıllarda İsveç vatandaşı eşi ve iki oğluyla birlikte bu ülkede yaşamaya başladı.

Ghalamare, İsveç'te oturum izni bulunmasına karşın hakkındaki sınırdışı kararı üzerine İran'a gönderilmek üzere Stockholm'deki Östersund havaalanından kalkan bir uçağa bindirildi.

Kemerlerini bağlamayarak havalanmayı geciktirdiler

Havaalanına gelen yakınlarının bekleme salonunda olayı anlattıkları diğer yolcuların uçağa alındıktan sonra kemerlerini bağlamaması üzerine uçak havalanamadı.

Eylemin ardından Ghalamare uçaktan alınarak Gavle kentindeki bir göçmen ıslahevine götürüldü.

Ancak yetkililer Ghalamare'nin sınır dışı edilme kararıyla ilgili hiçbir şeyin değişmediğini söyledi.

İsveç Göçmenlere Destek Grupları Ağı'ndan (FARR) Sanna Vestin sınır dışı kararına sert tepki gösterdi.

Vestin'in verdiği bilgiye göre, İsveç makamları, Ghalamare'nin pasaport başvurusunu ülke dışından yapmasını istiyor. Bu çerçevede Norveç'ten bir başvuru yapan İranlı sığınmacının talebi kabul edilmemiş.

Ghalamare İran'dan sonra geldiği Türkiye'de Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından mülteci statüsü elde etmiş ve Türkiye'den ayrıldıktan sonra yaşayabileceği bir ülke aramıştı.

Ghalamare'in açlık grevine başladığı bildiriliyor.