BIST 10.723
DOLAR 32,18
EURO 34,96
ALTIN 2.426,02
HABER /  GÜNCEL

İsveç sosyal demokratlarının başı dertte

İsveç Sosyal Demokrat Parti Lideri Hakan Juholt'un yolsuzluk yapmış olduğu kuşkusu üzerine savcılık ön soruşturma başlattı.

Abone ol

İsveç Sosyal Demokrat Parti Lideri Hakan Juholt'un yolsuzluk yapmış olduğu kuşkusu üzerine savcılık ön soruşturma başlattı.

Kadın arkadaşıyla birlikte oturmasına rağmen, yalnız oturuyormuş gibi parlamentodan kira yardımı alan Hakan Juholt, kuralları bilmediğini söyledi.

Aftonbladet gazetesinin ortaya çıkardığı skandal niteliğindeki olay üzerine sosyal demokrat lider 160 bin kronu geri ödedi.

Olay hakkında ön soruşturturma başlatan savcı iddialarla ilgili belgeleri topluyor.

Savcı öncelikle, belgelere göre söz konusu olayın bilinçli dolandırıcılık mı, yoksa kuralları bilmemekten mi ya da savrukluktan mı kaynaklandığını anlamaya çalışacak.

Hakan Juholt'un da ifadesini alacak olan savcı hafta sonuna kadar olayın nitelik olarak hafta sonuna kadar açıklığa kavuşacağını açıkladı.

Bu arada parlamentonun bu gibi işlerinden sorumlu idari memuru Hakan Juholt'un kira yardımı için vermiş olduğu belgenin hatalı olduğu yolunda yardımcısını temmmuz ayında uyarmış olduğunu bildirdi.

Peter Cervin adlı yardımcısı salı günü bu konuda bir gazeteye yaptığı açıklamada Hakan Juholt'u ağustos ayında bilgilendirdiğini belirtti.

Dikkati çeken nokta uyarılmasına rağmen sosyal demokrat parti liderinin eylül ayında yeni dönemle ilgili olarak parlamentonun idari bölümüne verdiği kira yardımı dilekçesinde hiçbir değişiklik yapmaması.

Gazete yorumlarında bu konunun dalgınlık ya da kuralları bilmemezlikle açıklanamayacağına dikkat çekiliyor.

Kurallara göre Stockholm dışından gelen milletvekilleri parlamentoda görev yaptıkları sürece Stockholm'de kiraladıkları evlerin kirasını parlamentodan alabiliyor.

Ancak kira yardımı kişisel olduğundan kız arkadaşıyla oturan milletvekili kira yardımının sadece yarısını alabiliyor.

Belediyelerin sosyal yardım başlığı altında ihtiyacı olan herkese verdiği kira yardımı için benzer kural geçerli.

Kira yardımı talep eden kişi evde kaç kişi yaşadığını ve kendi geliri ile eşinin gelirini bildirmek zorunda.

Olay cuma gününden beri medyanın baş haberlerinden biri.

Bu arada Expressen gazetesi Hakan Juholt'un yurt dışı gezisi için de parlamentodan fazla ödenek almış olduğunu ortaya çıkardı.

Gazete Hakan Juholt'un 11 günlük inceleme gezisi için gittiği Beyaz Rusya'da sadece dört gün kaldığını ve yanında kadın arkadaşının da bulunduğunu yazdı.

Buna karşılık Hakan Juholt gerek parlamentoya gerekse vergi dairesine verdiği beyannamelerde seyahat süresini 11 gün olarak bildirdi.

Kurallara göre eşiyle seyahat edenler otel giderlerinin ancak yarısını alabiliyor.

Ortaya çıkan olaylar Mona Sahlin'in geçmiş yıllarda başına gelen Tobleron skandalını hatırlatıyor.

Önceki parti başkanı Mona Sahlin de bakanlık yaptığı dönemde çukulata, çocuk bezi gibi küçük alışverişlerini parlamento kartıyla ödemişti.

Harcamaları daha sonra maaşından kesilen Mona Sahlin, olayın ortaya çıkması üzerine bakanlıkl görevinden istifa etmek zorunda kalmıştı.

Olay İsveç siyasi tarihine Tobleron skandalı olarak geçmişti.

Hakan Juholt'un durumu ise daha kritik.

Skandal partiyi tekrar krize soktu.

Kamuoyu yoklamaları Hakan Juholt'a olan güvenin yarı yarıya azaldığını gösteriyor.

Partinin önde gelen bazı isimleri partinin bu yükü Kaldıramayacağı gerekçesiyle Hakan Juholt'un parti başkanlığından istifa etmesini istiyor.