BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA

İşte Yazıcıoğlunu öldüren şey

BBP lideri Yazıcıoğlu'nun geçirdiği kazayla ilgili rapor hazırlandı. Rapor, BBP Genel Merkezi'ni tatmin etmişe benzemiyor.

Abone ol

Ulaştırma Bakanlığı kaza kırım ekibi uzmanlarının yabancı bir ekiple birlikte hazırladığı raporda, helikopterdeki ELT'nin (Acil Yer Bulma Vericisi) çarpmanın etkisiyle ters döndüğü ve bu nedenle de sinyal veremediği belirlendi.

BBP Genel Başkanı Muhsin Yazcıoğlu ile birlikte 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasının nedenini belirleyecek kaza kırım ekibinin raporu yazılma aşamasına geldi. Kaza kırım ekibinin yaptığı incelemeler sonunda, kaza yerini tam olarak bildiren Acil Yer Bulma Vericisi (ELT) cihazı ters yöne sinyal verdi. BBP Genel Başkanı Yazıcıoğlu ile birlikte 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasından sonra en çok konuşulan konu, Acil Yer Bulma Vericisi (Emerggency Locator Transmitter) sistemi olmuştu.

SİNYAL YANLIŞ YÖNE

Ulaştırma Bakanlığı kaza kırım ekibi uzmanlarıyla birlikte, yabancı uzmanların ELT cihazı üzerinde yaptığı detaylı incelemede, çarpmanın etkisiyle helikopterde bulunan ELT cihazı ters döndü. Ters dönen cihaz, yukarı doğru göndermesi gereken sinyali, yerin dibine doğru verdi. Bu nedenle 406 MHz'lik sinyal bilgileri, ne Fransa'daki merkezden ne de Ankara Denizcilik Müsteşarlığı bünyesinde bulunan Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi tarafından alınabildi. Böylece, Yazıcıoğlu ve beraberindekilerin cenazelerine 72 saat sonra ulaşılabildi.

ANTENİ KIRILINCA...

Uzmanların, yaptığı incelemeye göre, helikopterde ELT cihazı vardı ve cihaz çalışıyordu. Raporda şu tespitlerde bulunuldu: "İlk çarpmayla birlikte, helikopterin gövdesi, çarpmanın olduğu yere yakın yere düştü. Gövdeden ayrılan helikopterin kuyruk kısmı, kar üzerinde geriye doğru 10-15 metre kayarak, kara saplandı. Bu sırada ELT cihazı da ters döndü. İlk çarpmanın etkisiyle ELT cihazının anteni kırıldığı için, uyduya güçlü sinyal gönderemeyen cihaz, bir de ters dönünce, yukarı doğru vermesi gereken sinyali, yerin dibine verdi. Bu nedenle, enkaza nokta tespiti yapılamadı."

"ELT CİHAZI BİLMECESİ ÇÖZÜLMEDİ"

BBP Genel Sekreteri Mustafa Destici, Eski BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun helikopter kazasında vefatına ilişkin olarak, ''ELT cihazı bilmecesinin çözülmediğini, kendilerinde bulunan bilgi, belge ve bulguların, bugün kamuoyunda yer alan haberlerle örtüşmediğini'' bildirdi.

Destici, yaptığı yazılı açıklamada, Yazıcıoğlu'nun vefatı ile ilgili bugün bazı gazete haberlerinde, ''Düşen helikopterdeki ELT cihazının çalışır durumda olduğu, çarpma etkisiyle kırılan cihazın ters dönmesi yüzünden sinyalin toprağa doğru verildiği ve bu yüzden arama kurtarma birimlerinin olay yerine ulaşamadığı'' yönünde iddiaların yer aldığını anımsattı.

Destici açıklamasında, ''ELT cihazı bilmecesi çözülmedi. Bizdeki bilgi, belge ve bulgular, bugün kamuoyunda yer alan haberlerle örtüşmemektedir'' ifadesine yer verdi.

BBP Genel Sekreteri Destici, konuyla ilgili 7 Ekim Çarşamba günü parti genel merkezinde basın toplantısı düzenleneceğini kaydetti.