BIST 10.277
DOLAR 32,35
EURO 34,85
ALTIN 2.390,49
HABER /  SAĞLIK

İşte Türkiye'nin korkunç kanser haritası

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye'de görülen kanser vakalarıyla ilgili son bilgileri verdi.

Abone ol

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kendisine yöneltilen bir soru önergesine cevap veren Müezzinoğlu Türkiye'de her yıl yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konduğunu söyleyerek, 'Erkeklerde en çok trakea, bronş, akciğer kanseri, kadınlarda ise meme kanseri görülüyor' dedi.

Kanser vakalarıyla ilgili son istatistiklerin 2008 yılına ait olduğunu bildiren Sağlık Bakanı, güncellenmiş verilerin de bu yıl içerisinde yayınlanacağını açıkladı. 'Kanser haritalarımız sürekli olarak güncellenmektedir' diyen Müezzinoğlu, 'Bölgeler arasında kanser sıklığı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark söz konusu değildir' ifadesini kullandı.

7 MADDEDE SON KANSER VERİLERİ
Bakanın açıkladığı kanserle ilgili diğer veriler ise şöyle;

-2012'de kanser tedavisi için 7 milyon 649 bin 42 kutu ilaç kullanıldı.
-Toplam ilaç maliyeti 1 milyar 477 milyon 625 bin 340 Tl
-Kullanılan ilaçların 77,62'si ithal, yüzde 22,38'i yerli.
-Erkeklerde gırtlak, bronş, ve akciğer kanserinden sonra en çok prostat kanseri görülüyor.
-Kadınlarda meme kanserinden sonra deri ve troid kanserleri görülüyor.
-2002'de Türkiye'de kansere bağlı ölüm yüzde 12 iken, bu oran 2012'de yüzde 21'e ulaştı. Dünya'da da kanser vakalarındaki artış Türkiye ile paralel çizgide gidiyor.
-Kanser vakalarındaki artışın üç temel nedeni var: Nüfusun yaşlanması, sigara kullanımının yaygınlaşması ve obezite sorunu.

Kanser kayıtçılığı çalışmalarının 1983'de pasif sistemle (Hekimlerin bildirildiği vakalardan ibaret) başladığını belirten Bakan Müezzinoğlu şöyle konuştu: 'Aktif kanser kayıtçılığı ile daha kaliteli, doğru ve özellikli veriler toplanmakta. 15 aktif kanser kayıt merkezimizle birlikte nüfusumuzun yüzde 50'den fazlasını kayıt altına almış durumdayız. Tüm dünyada aktif kanser kayıtçılığı yapılan nüfus oranının yüzde 8 olduğu düşünülürse; ülkemiz yüzde 50 gibi bir oranla bu konuda dünya lideri olmaya aday bir ülkedir'