BIST 9.447
DOLAR 32,59
EURO 34,82
ALTIN 2.497,92
HABER /  GÜNCEL

İşte mahkemenin Balbay kararı!

Mahkeme, Anayasa Mahkemesi'nin kararına uydu, Mustafa Balbay için tahliye kararı verdi.

Abone ol

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuru sonrası toplanan 13. Ağır Ceza Mahkemesi tahliye kararı verdi. Mahkeme, tahliye kararında "uzun tutukluluk süresiyle" ilgili Mustafa Balbay'ı suçladı, sürenin tutuklu ve hükümlülerin disiplinsiz hareketlerine bağladı. 

Anayasa Mahkemesi Mustafa Balbay’la ilgili kararı tahliye getirdi. Geçtiğimiz Cuma günü Balbay’ın avukatı Oktay Yılmaz, Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurdu.  

SİLİVRİ'DE NÖBET

Avukat Oktay Yılmaz’ın da Silivri nöbeti böylece başlamış oldu. Avukat Oktay Yılmaz Cuma günü gün boyu mahkemenin kaleminde bekled; ancak bir sonuç çıkmadı. Araya hafta sonu girdi. Oktay Yılmaz’ın nöbeti dün de devam etti. Erken saatlerde Silivri’ye gelen Oktay Yılmaz, Anayasa Mahkemesi'nin kararını beklese de o karar bir türlü mahkeme ulaşmadı.

HEYET KARARI BEKLEMEDİ

Silivri'de mahkeme heyetinin Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararı bekliyor yorumlarına neden olsa da akşam saatlerinde karar çıktı. Saat 18.50’de çağrılan Oktay Yılmaz'a karar iletildi. İşte mahkeme heyetinin verdiği o karar;


"Tutuklanmayı haklı gösterecek somut olay ve bilgi mevcut olmadığı halde tutuklandığı iddiası yönünden açıkca dayanaktan yoksun olması, Adil yargılanma hakkı ile ifade hürriyetinin ihlal edildiği iddiaları yönünden Başvuru yollarının tüketilmemiş olması nedeniyle kabul edilemez olduğuna, seçilme hakkının ihlal edildiği ile tutukluluğun makul süreyi aştığı iddiaları yönünden kabul edilebilir olduğu, tutukluluğunun makul süreyi aştığı iddiasıyla ilgili olarak Anayasa'nın 67. maddesinin 1. fıkrasıyla bağlantılı olarak 19. maddesinin 7 fıkrasının ihlal edildiğine, seçilme hakkının ihlal edildiği iddiasıyla ilgili olarak Anayasa'nın 19 maddesi'nin 7 fıkrasıyla bağlantılı olark 67. maddesi 1. fıkrasının ihlal edildiğine, Başvurucuya 5.000.00 TL manevi tazminat ödenmesine... şeklinde karar verilmiştir" denildi. 
 
MAHKEME KENDİNİ SAVUNDU, BALBAY'I SUÇLADI
 
Kararda, mahkemenin adil ve makul sürede bitirilmesi için yargılamanın aralıksız sürdürüldüğünü; ancak tarafların gereken özeni göstermediği belirtildi. Mahkeme, yargılamanın 4 yıl 9 ay 15 günlük yargılamanın kesintisiz olarak sürdüğünü belirterek, aralarında Mustafa Balbay'ında bulunduğu pek çok sanğın, olaylar sırasında ve yargılama boyunca duruşma disiplinini bozucu hareket etmek suretiyle yargılamanın uzamasına neden olduğu iddia edildi.
"DAVA EN KISA SÜREDE BİTİRİLMİŞTİR"
 
Kararda, "Dosyadaki sanık , tanık ve birleşen dosya sayısının fazlalığına, dosyanın karmakarışıklığına, dosyada birçok iddiaların bulunmasına, davanın önemine, yargılama sırasında yargılamayı aksatacak ve durduracak duruşma disiplinine ve düzenine aykırı söz ve davranışların ve olayların çokluğuna rağmen dava olabilecek en kısa sürede bitirilmiştir." denildi.
 
"BALBAY'DA DEVLET SIRRI MAHİYETİNDE 435 BELGE BULUNDUĞU TESPİT EDİLMİŞTİR"
 
Mustafa Balbay'ın Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmek, devlet sırrı mahiyetindeki belgeleri temin etmek, yasaklanan bilgileri temin etmek suçlarından toplam 34 yıl 8 ay hapis cezasına çarpırıldığı hatırlatılan kararda şu ifadelere yer verildi:

"Mustafa Balbay'a ait bilgisayar hard diskinin içerisinde Devletin güvenliği, iç ve dış siyasal yararları bakımından niteliği itibari ile gizli kalması gereken bilgileri içeren devlet sırrı mahiyetindeki 435 belge bulunduğu tespit edilmiştir. Yine yetkili makamların kanun ve düzenleyici işlemlere göre açıklamasını yasakladığı belgeler ve niteliği bakımından gizli kalması gereken 16 adet belge bulunduğu anlaşılmıştır" denildi. 
 
TAHLİYE VE YURTDIŞINA ÇIKIŞ YASAĞI 
 
Mustafa Ali Balbay tahliyesine karar vererek, Balbay hakkında yurtdışına çıkış yasağı uygulanmasına karar verdi. 3 sayfalık karar oy birliğiyle alındı. Balbay'ın avukatları Anayasa Mahkemesi'nin aldığı karar üzerine tahliye dilekçesini mahkemeye sunmuştu. Avukat Oktay Yılmaz mahkemenin kararını duruşma salonu önünde açıkladı. 



22464069.jpg