BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

İşte karakol manzaralı uyuşturucu tarlası

Lice uyuşturucu cennetine dönmüş. Taraf şoke eden fotoğraflar sundu. Tarlalar karakolların görüş açısında. İçlerinde eli silahlı bekçiler var.

Abone ol

Lice’de karakol inşaatı protestoları sırasında bir kişinin polis kurşunuyla hayatını kaybetmesi sonucu gündeme gelen uyuşturucu tarlalarının karakol yakınlarında bulunduğu yönündeki iddialar kanıtlandı.

Gizleme gereği duyulmadan kenevir ekilen tarlaları eli silahlı bekçiler koruyor. Bölge halkının verdiği bilgilere göre, gözle görülen noktalardaki tarlaların hasadı 15 gün içinde toplanıp piyasaya sürülecek.

Lice’de 28 haziranda Kayacık karakoluna ek bina yapılmasını protesto ile gündeme gelen uyuşturucu tarlalarını Taraf gazetesi görüntüledi. İşte Gazetenin bugün manşetten verdiği haberdeki ürküten gerçekler;

TARLALAR ALENİ

Taraf ekibi olarak Licelilerin sözünü ettiği, esrar bitkisinin elde edildiği hint keneviri yetiştirilen tarlaların olduğu bölgeye doğru yola çıkıyoruz. Yanımızda bölgeyi iyi bilen rehberimiz, “Aman dikkat. Çıplak gözle görülen tarlalar, karakola yakın. Silahlı bekçileri var. Görüntüyü kimseye belli ettirmeden alın. Yoksa gözlerini kırpmadan ateş ederler” diye uyarıyor. Sözü edilen bölge, karakol protestosunun yapıldığı Kayacık karakolunun hâkim olduğu tepenin eteklerinde bulunuyor.


lice-karakol-uyuşturucu.jpg

İlçe merkezinden yaklaşık 10-15 kilometre yol aldıktan sonra söz konusu bölgeye yaklaşıyoruz. Burası Çağdaş, Yalaza ve Ortaç köylerinin bulunduğu üçgen. Yol güzergâhı boyunca uyuşturucu tarlalarını görmemize rağmen bekçilerin şüphesini çekmemek için durup fotoğraf çekemiyoruz. Fotoğrafları araç içinden gizlice çekebileceğimiz, yola yakın olduğu söylenen tarlalara doğru ilerliyoruz.

TOPRAĞA GÖMÜLEREK GİZLENİYOR

2.20130708083641.jpg

Eşekle uyuşturucu taşıyan çocuklar.
Lice'de bu görüntüler aleni olarak
yaşanıyor

Çağdaş ile Yalaza arasında yol alırken 12-13 yaşlarında bir çocuğun eşeklere yüklü varilleri, uyuşturucu tarlalarından götürmesi dikkatimizi çekiyor. “Bu variller ne işe yarıyor?” diye sorduğumuzda rehberimiz, “Uyuşturucu, o varillere doldurulup toprağa gömülüyor. Toprak altında stoklanan uyuşturucu maddesi değer kazanınca piyasaya sürülüyor” diye cevaplıyor.

HER YER UYUŞTURUCU TARLASI

Çağdaş bölgesi ile Yalaza köyleri arasında çıplak gözle görülebilen, açık alanda ekilen tarlalar bulunuyor. Kervas’a doğru araçla ilerlediğimizde yola 50-100 metre mesafede üç adet kenevir tarlası ile karşılaşıyoruz. Yol güzergâhında çıplak gözle görülen, açık alanda ekili bulunan kenevir tarlaları bizde şaşkınlık yaratıyor.

KOMUTANLARA RÜŞVET VERİLİYOR İDDİASI

Lice halkı uyuşturucu ile gündeme gelmekten şikâyetçi olduğu kadar devletin bu sorun karşısında sessiz kalmasına da tepkili. Karakolların olduğu bölgelerde uyuşturucu bulunduğunu belirten Liceliler, karakolların olmadığı noktalarda ise tarlaların yer almamasına dikkat çekiyor. Uyuşturucunun, çetelerin ağaları tarafından ekildiğini belirten Liceliler, bu ağaların dönüm başı bazı karakol komutanlarına para verdiği görüşünde. Genel kanı ise devlet desteği olmadan uyuşturucunun ekilemeyeceği yönünde. Lice halkının devlete çağrısı, “Çözüm sürecinde samimiyseniz, gelin birlikte uyuşturucu tarlalarını sökelim” oldu. Vatandaş, OHAL döneminden bu yana bölgede görev yapan rütbelilerin mal varlıkları ve gelir düzeylerinin incelenmesi hâlinde her şeyin ortaya çıkacağına inanıyor. Uyuşturucu kullanma yaşının 10’a kadar düştüğü, gençlerin uyuşturucu batağına saplanma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu herkesin dilinde.

TARLALARDA ELİ SİLAHLI BEKÇİLER

TARLANIN hemen yanında çadır veya ufak çapta baraka kurulmuş. Burada ise tarlanın bekçileri duruyor. “Bunu nasıl bu kadar açık yapabiliyorlar” sorumuza rehberimiz, “Devlet istese tapuda o tarlaların kimin olduğunu tesbit edebilir. Tarlaları, görevlendirilen kişiler eker, suyunu verir sonra silahlı nöbetini tutar. Bir sivil tarlaların yanında asla duramaz. Bekçiler, duran sivili gözünü kırpmadan vurur. Demek ki arkalarında karanlık birileri var” diye konuşuyor. Yol kenarında bulunan tarlaları araç içinden gizlice fotoğraflıyoruz. Tepede bulunan Kayacık Karakolu esrar tarlaları ile aynı karede yer alıyor.

DEVLET BİNALARI İŞGAL ALTINDA

LİCE’DE devletin hizmet binaları 1990’lı yıllardan bu yana asker işgâli altında. İlçe merkezi ise OHAL’in açık müzesi gibi. 1993- 1994 yıllarında iki defa yakılan Lice’de OHAL görüntüsü hâlâ hâkim. Merkez nüfusu 11 bin olan Lice, 1990’dan itibaren güvenlik çemberine alınmış durumda. Her tarafı askerî birliklerle dolu olan ilçeye hizmet için kurulan resmî kurum binaları yıllardır asker işgâlinde. OHAL döneminde Köy Hizmetleri Binası, Karayolları binası, TEDAŞ, YİBO, Devlet Hastanesi ve Tekel binasına yerleşen asker, hâlâ orada bulunuyor. İlçenin etrafında bulunan askerî birliklere düzenli olarak ek yapılar yapılması dikkatlerden kaçmıyor. Yoğun askerî birliklerin konuşlandığı ilçede 1993-1994 yıllarında yakılan evlerin harabeleri hâlâ yerinde duruyor. Bölgeyi tarif eden ilçe halkı, askerî noktaların yanından geçerken yaşadıkları olayları detaylı bir şekilde anlatmaktan kendini alamıyor.

DEVLETİN BİLGİSİ VAR İDDİASI

BDP Lice İlçe Başkanı Harun Erkuş, “Güvenlik güçlerine PKK’liler ile karşılaşmaları durumunda çatışmanın kaçınılmaz olacağını söyledik. Bu esrar operasyonuysa biz önünüzden gidelim, böyle alanları birlikte imha edelim. Bundan en fazla zarar gören bizim halkımızdır” diye konuştu.

Erkuş, şöyle devam etti: “Bize ‘Karakollarla ilişkili çete ağaları var. Karakollar ağalara bize dönüm başı para verin size karışmayalım’ dedikleri yönünde bilgi geldi. Lice’de uyuşturucu varsa, karakolların, askerin ve devletin bilgisi dahilindedir.