BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

İşte İmralı'dan gelen o mektup

İmralı'dan beklenen mektup BDP'ye ulaştı. Öcalan, şartlar oluşursa 15 Ağustos'ta örgütün sınır dışına çıkabileceğini belirtiyor.

Abone ol

Öcalan, çözüm formülünün merkezine de ‘bölünmez bütünlük ve tam demokrasi’yi oturtuyor.

Öcalan, mektubunda çözüm için üç aşamalı bir plan belirledi. 

İLK AŞAMA

Buna göre, ilk aşamada örgüt mensupları Kuzey Irak'a çekilecek. Nevruz Bayramı'nın kutlanacağı 21 Mart'ta yapılacak bu çağrıya karşılık devletten ‘operasyon yapmama garantisi' talep ediliyor.

İKİNCİ AŞAMA

İkinci aşamada, kamuoyunda geniş bir tartışma ortamı oluşturulacak. Bunun için kurulacak komisyonlardan biri TBMM çatısı altında görev yapacak. Diğerinde Meclis dışındaki taraflar temsil edilecek.

ÜÇÜNCÜ AŞAMA

Üçüncü aşama ise PKK'lıların sosyal hayata kazandırılmasını kapsıyor. Bu süreçte Mahmur kampı boşaltılacak, suç kaydı olmayan PKK'lılar Türkiye'ye dönecek.

Abdullah Öcalan 'ın çözüm sürecine ilişkin kaleme aldığı taslak metin, 3 ayrı üst yazı ile BDP 'ye ulaştı. BDP aracılığıyla, Kandil ve Avrupa'ya da iletilecek 20 safyalık mektupta Öcalan yol haritasını açıkladı.

BDP'DEN MEKTUP AÇIKLAMASI... DETAYLAR İÇİN TIKLAYIN

Peki gelecek yanıtlardan sonra son halini alacak taslak metinde neler var?

Kürt sorunun tarihi sürecine ilişkin geniş bir değerlendirmeyle başlayan mektup, sürece ilişkin yol haritası ile devam ediyor.

SINIR DIŞINA ÇIKIŞ 15 AĞUSTOS'TA

3 aşamadan oluşan yol haritasında Öcalan bir de tarih veriyor.

Yol haritasının ilk aşamasında şartlar oluşursa 15 Ağustos'ta örgütün sınır dışına çıkabileceğini belirtiyor.

Öcalan'ın yol haritasının ikinci aşamasında yeni anayasa çalışmaları var.

VATANDAŞLIK TANIMI

Öcalan’ın yeni anayasada çok tartışılan ‘vatandaşlık tanımı’ ile ilgili önerisi de var: “Özgür iradesiyle kendisini bu ülkeye bağlı hisseden herkes Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır.”

ÜNİTER YAPI KORUNMALI

Herkesin haklarının korunabileceği yeni bir anayasa ile çözüme ulaşılabileceğinin altı çizilen mektupta, "federasyon ve özerklik talebimiz yok, üniter yapı korunmalı" ifadeleri de yer alıyor.

Türkiye'nin birliğine ters düşen kavramlara yer verilmeyen yol haritasında 3. aşamada demokratik bir Türkiye ile tüm sorunların çözülebileceğinin altı çiziliyor, eşit vatandaşlık kavramına dikkat çekiliyor.

"Tam demokratik Türkiye, Kürtlerin hak ve sorumluluklarına ilişkin sorunlarını çözer" ifadeleri de yine mektupta yer alanlar arasında.

BDP , Kandil ve Avrupa 2 hafta içerisinde Öcalan'ın bu önerilerine yanıt verecek. Bunun için 3. bir heyetin adaya bir kez daha gitmesi gündemde.

NORMALLEŞME

Öcalan, mektubunun son bölümünde özellikle çözüm sürecindeki üçüncü aşamaya ilişkin görüşlerini aktarıyor. Normalleşme başlığı altındaki bu bölümde ise “Herkesin siyaset yapmasının önünün açılması” önerisi yer alıyor.