BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL

İşte Erdoğan'ı doğrulayan o olay

PKK'nın Doğu ve Güneydoğu'daki şantiyelerden haraç kesme girişimleri doğru çıktı. İşte bir işadamının yaşadıkları..

Abone ol

İNTERNET HABER - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'PKK haraç istiyor' sözleri doğru çıktı. 

Ak Parti iftarında Başbakan Erdoğan "Yüzde 10'da ne oluyor?" diye PKK'ya çıkışmıştı. İşte Erdoğan'ın o konuşmasına neden olan olayı bugün Habertürk gazetesi yazarı Serpil Yılmaz bugünkü köşesine taşıdı.

"PKK yüzde 10 çevre vergisi istedi" başlığıyla kalema aldığı yazıda, Doğu ve Güneydoğu'da çok sayıda yatırımı olan Karadenizli bir işadamının Başbakan Erdoğan'a anlattıklarını yazdı.

İŞADAMI KANDİL'E ELÇİ GÖNDERDİ...

Serpil Yılmaz 'ın PKK ’nın bölgedeki varlığının sistematik bir “kamusal düzenine” dönüştüğüne dair bir örnek diye aktardığı olay şöyle:

... Güneydoğu’da birden fazla yerde şantiyeleri olan Karadenizli bir grup... AK Parti iftarlarından birinde yaşadığı sorunları Başbakan’a iletti. Bunun üzerine Başbakan da iftarda yaptığı konuşmada ‘Yüzde 10 ne oluyor?‘ diye PKK’ya seslendi.”

İşadamı, aynı işadamının kendisine aktardığı olayı şöyle özetliyor:

“Bir gün şantiyesine, üzerinde Abdullah Öcalan‘ın resmi bulunan ve Kürdistan bayrağını simgeleyen bir kimlikle görevli olduklarını söyleyen birileri geliyor. İhale bedelinin yüzde 10’unu vergi olarak kendilerine vermeleri gerektiğini söylüyorlar. Ayrıca ‘Kürdistan’da
çevreyi tahrip ediyorsunuz, onun için de tazminat ödeyeceksiniz‘ diyorlar. Şantiyedeki yetkililer, PKK ile devletin yürüttüğü çözüm sürecinde böyle olayların olmasına akıl sır erdiremiyorlar. Haraç olarak niteledikleri ‘tahsilat’ operasyonlarının, PKK’nın merkezi yönetiminin dışında bir ekip tarafından yürütüldüğünü düşünüyorlar. Şantiyede görevli adamları PKK tarafından kaçırılıyor, iş makineleri yakılıyor.

ÖRGÜTÜN TALİMATI

Bunun üzerine işin iç yüzünü öğrenmek üzere dostları olan bir Kürt işadamını araya sokarak, PKK’nın Kandil’deki yönetim merkezine temsilcilerini gönderiyorlar. Kandil’den vergi ve tazminat gibi taleplerin, örgüt talimatı olduğu bilgisi veriliyor.”

Bölgeden gelen haberleri, Başbakan Tayyip Erdoğan‘ın “Akil İnsanlar Heyeti” raporlarına dayanarak yaptığı “PKK’nın tesis basıp insan kaçırdığını ve 1 ila 5 milyon lira haraç istediğini biliyoruz. Yol kesme ve araç yakma eylemleri sürüyor“ açıklaması doğruluyor.

İŞTE İDDİALARIN KANITLARI

Serpil Yılmaz, işadamının yaşadığının münferit bir olay mı yoksa sık sık işadamlarının başına gelen bir durum olup olmadığı bölgeye hakim kişilere sordu. İşte yanıtlar:

"Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Emin Sazak‘ı arıyorum, “Size bölgeden rapor edilen gelişmeler var mı?“ diye soruyorum. “Şantiyelerin basıldığını, makinelerin yakıldığını, çalışanların kaçırıldığını duyuyorum ama kimse bize böyle bir durumu rapor etmez”
yanıtını veriyor.

Polis Akademisi’ne bağlı Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Araştırma Merkezi‘nin
(UTSAM) geçen ay yayımlanan, “Kaçakçılık ve Terör Sarmalı“ başlıklı raporunda, işadamından dinlediğim gelişmelere benzer detaylar yer almış; “Şehidan Taburu” denilen silahlı bir grubun, Güneydoğu sınırlarından geçen kaçakçılardan yılda 3 milyon Euro gelir sağladığı ifade edilmişti.