BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,01
ALTIN 2.323,60
HABER /  GÜNCEL

İşte cuntacıların darbe hazırlıkları

Balyoz planını hazırlayan cuntanın, darbe karşıtı subayların müdahale hazırlıklarını öğrenmesinden rahatsız olduğu ortaya çıktı.

Abone ol

Balyoz planını hazırlayan cuntanın, darbe karşıtı subayların müdahale hazırlıklarını öğrenmesinden rahatsız olduğu ortaya çıktı.

Eskişehir'de ele geçirilen bir belgede, "İç ve dış faktörler olmak üzere iki durumda başarısızlığın yaşanabileceği ifade edilmektedir. Birinci husus planın kendi içimizde müdahale karşıtı kişiler tarafından öğrenilebilmesi..." deniliyor. Emekli Albay Hakan Büyük'ün evinde ele geçirilen bir belge cuntacıların darbe hazırlıklarını da gözler önüne seriyor. Hava Pilot Kurmay Albay Beyazıt Karataş tarafından planda olası risklere ilişkin Hava Pilot Tuğgeneral Turgut Atman'a gönderilen belgeye göre, çalışmalarını detaylandıran cunta, müdahalede Görev Verilecek Personel listesi ile Güvenilmez Personel listesini de komutanlığa sunuyor.

'Mart 2003' tarihli 'GİZLİ' ibareli belgeye göre, Oraj Hava Harekat Planı'nın uygulanmasına engel oluşturabilecek hususlara ilişkin yapılan çalışmalar Hava Pilot Tuğgeneral Turgut Atman'a sunuluyor. 6. Ana Jet Üs Harekat Komutanı Pilot Kurmay Albay Beyazıt Karataş tarafından hazırlanan 'Plan Hazırlıkları' konulu belgede, başarısızlığa neden olabilecek hususlar şöyle sıralanıyor: "İç ve dış faktörler olmak üzere iki durumda başarısızlığın yaşanabileceği ifade edilmektedir. Birinci husus planın kendi içimizde müdahale karşıtı kişiler tarafından öğrenilebilmesi, ikinci husus ise mevcut hükümet tarafından planın ortaya çıkarılmasıdır."

Belgeye göre, çalışmalarını detaylandıran cunta, darbede görev verilecek Personel Listesi ile Güvenilmez Personel listesini de komutanlığa sunuyor. Planda, özellikle ordu içerisindeki müdahale karşıtı askerlerin belirlenmesine önem verilmesi isteniyor. Dokümanın dijital özellikleri incelendiğinde 'Karatas' isimli kullanıcı tarafından 6 Mart 2003 tarihinde oluşturulduğu, 7 Mart 2003'te kaydedildiği tespit edildi.

Bu arada, Gölcük Donanma Komutanlığı'nda ele geçirilen Balyoz belgeleriyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında önceki gün aralarında Tümamiral Mücahit Şişlioğlu'nun da bulunduğu 4 muvazzaf subay Hasdal Askerî Cezaevi'ne gönderildi. Balyoz soruşturması kapsamında bugüne kadar, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı, korgeneraller Korcan Pulatsü ve Hava Eğitim Komutanı Ziya Güler ile Hava Harp Okulu Komutanı Tümgeneral İsmail Taş'ın da aralarında yer aldığı toplam 25 kişi tutuklanmış oldu.

Balyoz darbe planı davasının görülmesine ise İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediliyor. Mahkeme, önceki gün görülen duruşmada gece geç saatlerde önemli ara kararlara imza attı. Mahkeme, Genelkurmay Başkanlığı'na yazı yazılarak, askeri usul ve kurallara uygun yapılan bir plan seminer çalışması, jenerik senaryo ya da harp oyununda gerçek kişi ya da kurum isimlerinin kullanılıp kullanılmayacağının sorulmasına hükmetti.