BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,83
ALTIN 2.439,85
HABER /  DÜNYA

İşte CHP’nin tutuklu vekiller raporu

CHP Cezaevi İnceleme komisyonu Üyesi Milletvekilleri Veli Ağbaba, Özgür Özel, Nurettin Demir tarafından hazırlanan ‘Tutuklu Milletvekilleri ...

Abone ol

CHP Cezaevi İnceleme komisyonu Üyesi Milletvekilleri Veli Ağbaba, Özgür Özel, Nurettin Demir tarafından hazırlanan ‘Tutuklu Milletvekilleri Raporu’, TBMM Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ve Mustafa Balbay’ın eşi Gülşah Balbay’ın katılımıyla açıklandı.
Veli Ağbaba, şu ana kadar 130’un üzerinde cezaevi gezdiklerini ve bunlarla ilgili 30 rapor yayımladıklarını dile getirdi. Ağbaba, “Meclis’in 7 damarı tıkalı. Halkımızın iradesi cezaevlerinde hapsedilmiş durumda. Bugün 7 milletvekilinin cezaevinde bulunması TBMM’nin sorunudur. Meclis, kendi sorununu çözemeyen bir meclis konumundadır. Dünyada başka hiçbir parlamentoda tutuklu milletvekili sorunu yoktur. Silivri, Sincan, Mardin, Diyarbakır ve Şanlıurfa’da cezaevlerini tek tek gezdik. Tutuklu milletvekilleriyle yüz yüze görüştük. Raporu Cumhurbaşkanı’na, Başbakan’a, Meclis Başkanı’na, Adalet Bakanlığı’na, İngilizce çevirisini de uluslararası kurum ve kuruluşlara göndereceğiz” dedi.
Özgür Özel de Mustafa Balbay’ın kendilerine gönderdiği mektuba değindi. Özel şunları kaydetti:
"Türkiye’nin yakın tarihinde hapisteyken milletvekili seçilen herkes serbest bırakıldığı halde ilk kez bunun tersine karar verildi. Mahkeme tutukluluğa devam kararı verirken Anayasa’yı ’özgürlükleri kısıtlayıcı’ yönde yorumlamış ve şu iki gerekçeye kararda yer vermiştir:
1 - Milletvekili seçilmesi yurt dışına kaçma ihtimalinin ortadan kalktığı anlamına gelmez.
2 - Serbest bırakılması öteki tutuklu sanıklara karşı eşitsizlik olur.
4 temel hak ihlali var. Mesleki faaliyetlerimden terör suçu üretilerek basın özgürlüğü ihlal edilmiştir. Tüm gazetecilere yönelik bir tehdit oluşturulmuştur. Mesleğimi özgürce sürdürmem, bildiğim doğruları halka yansıtmam engellenerek ifade özgürlüğü ihlal edilmiştir. Yukarıdaki iki ihlal beraberinde halkın bilgi edinme hakkını ihlal etmiştir. Milletvekili seçilmeme hukuk önünde hiçe sayılmış, milli iradenin Meclis’e tam yansıması engellenmiştir."

SORULARA CEVAP VERDİ
CHP Genel Merkez’de düzenlenen toplantıda Başkanvekili Hamzaçebi, gazetecilerin soruların da cevapladı. Hamzaçebi, bir gazetecinin "60 maddede uzlaşıldı. 60 maddenin Meclise gelmesi gündemde. 61’inci madde olarak tutuklu vekiller gündeme gelebilecek mi" sorusu üzerine şu cevabı verdi:
"Bayram öncesi Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Grup Başkanvekili bizleri aradı. Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda uzlaşılan 59, 60 maddeyle ilgili olarak bayram sonrası CHP grubundan randevu isteyeceklerini ifade ettiler. Biz de kendilerine ‘yasama dokunulmazlığı’ dahil olmak üzere bu konuları görüşebileceğimizi ifade ettik. Bayram sonrası ilk günü yaşıyoruz. Henüz bize bir randevu talebi gelmedi, Geldiği zaman bu konuyu değerlendireceğiz tabii ki."

"İKTİDAR GRUBUYLA GÖRÜŞMEDEN OLMAZ"
Toplantıda Ağbaba’nın kanun teklifi vereceği açıklamasına değinen diğer gazetecinin ayrıntı istemesi üzerine Hamzaçebi, "Genel olarak tutuklu milletvekilleriyle ilgili olarak. Bu çerçevede bir kanun teklifi hazırlıyorlar” diye konuştu.
Diğer muhalefet partileriyle konu üzerinde görüşülüp görüşülmeyeceğini ve Çarşamba günü Meclis Başkanıyla iç tüzükle ilgili görüşmede bu konunun gündeme gelip gelmeyeceğini soran bir gazeteciye ise Hamzaçebi, “Sayın Meclis Başkanı iç tüzükle ilgili olarak komisyon üyesi grup başkanvekillerini davet ettiler. Elbette bu konu Meclis Başkanıyla görüşülecek konular arasındadır. İktidar Partisi Grubu, CHP Grubuyla görüşmeden, onların bu konudaki niyetlerini öğrenmeden, bizim herhangi bir şekilde, diğer siyasi partiyle görüşme hareketimiz söz konusu değildir. Elbette ihtiyaç olursa sadece iktidar partisiyle değil, diğer muhalefet partileriyle bu konuyu görüşebiliriz” cevabını verdi.
(İHA)