BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

İşte BDPnin parti programı

Kapatılan DTP’nin parti programı yeni kurulan BDP’nin programının neredeyse aynısı. İşte programdan bazı maddeler.

Abone ol

GÜLŞAH ERDEM
İNTERNETHABER
ANKARA
-DTP’nin yedek partisi BDP, adı ve logosu dışında kapatılan partinin kopyası. BDP’nin programı kapatılan DTP’nin programıyla birebir aynı. BDP’nin programında da 'etnik eksen' göze çarpıyor. Radikal önerilerin yer aldığı programda geniş bir anayasa değişikliği önerisi de var.

Kapatılması çok tartışılan eski Demokratik Toplum Partisi üyeleri aradan kısa bir süre geçtikten sonra Barış ve Demokrasi Partisi'ne katıldılar. Grup oluşturup, TBMM'de temsil hakkına kavuştular. Merak edilen yeni partinin programıydı? İşte o çok tartışılan BDP’nin yeni parti programından dikkat çeken noktalar:

TC VATANDAŞLIĞI
"Tek ırk, tek dil, tek din, tek kültür, cinsiyetçi roller mantığının yerine toplumdaki etnik, kültürel ve inançsal farklılıklar kapsanacak şekilde, “Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı” esas alınacak ve anayasal olarak bu şekilde tanımlanacaktır.

Kürtler ve diğer kültürel aidiyetlerin, ülkenin birliği içinde kendilerini kimlikleriyle özgürce ifade edebilme, kültürlerini geliştirme, ana dillerini konuşma ve geliştirme, eğitim yapma, görsel, işitsel medya araçlarını kullanma hakları anayasal güvenceye alınacaktır.

VİCDANİ RED HAKKI TANINACAK
Sınırsız din ve vicdan özgürlüğü sağlanacak, zorunlu din dersleri kaldırılacaktır. Devlet tüm dinlere ve inançlara eşit uzaklıkta duracaktır.
Partimiz vicdanı red hakkını tanıyacak ve yasal güvenceye kavuşturulması için düzenlemeler yapacaktır.

Cinsel yönelimlerinden dolayı dışlanmalara ilişkin yasalarda var olan baskıcı ve ayrımcı hükümler kaldırılacak, buna dönük uygulamaların önüne geçilecektir.

APO'YA SİYASET YOLU
Amacı nedeniyle siyasi partilerin kapatılmasına son verilecek ve buna cevaz veren kanun maddeleri değiştirilecektir. Her türlü düşüncenin örgütlenmesi ve kendini siyasal alanda ifade edebilmesi sağlanacaktır.

Siyasi partiler kapatılan kurumlar olmaktan çıkarılacak, varlıklarını özgürce sürdürmeleri anayasal güvenceye bağlanacaktır.

Bütün yurttaşlara siyaset yapma hakkının sağlanması esas alınacak, kamu emekçileri ve diğer alanlardaki kısıtlıların siyaset yapmasının önündeki engeller kaldırılacaktır.

Şu an mevcut yasalar ile belirlenmiş seçime girme yeterliliği için var olan ölçüler değiştirilerek, siyasi partilerin seçime girmelerini zorlaştıran düzenlemelere son verilecektir.

Seçim sistemi değiştirilerek, baraj uygulamaları kaldırılacak, propaganda eşitliği ve hazineden adilane yardım alma zemini oluşturulacaktır.

"DİN DERSİ ZORUNLU OLMAYACAK"
Tek mezhebi temel alan idari yapılanmalar değiştirilecek, Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılacak, zamanla dinsel işler tümüyle inanç gruplarına bırakılacaktır.

Tüm inançların kendisini koruması, geliştirmesi, ibadetlerini serbestçe yapabilmeleri sağlanarak, eğitim programındaki din dersleri zorunluluktan çıkartılarak, tercihli hale getirilecektir.

Yezidi, Alevi yurttaşların ve diğer inanç gruplarının kimliklerine saygı duyulacaktır.

Gayri müslüm topluluk ve cemaatlerin örgütleneme ve kendini geliştirme konusundaki tüm engeller ortadan kaldırılacak, gelişimleri için her türlü devlet desteği sağlanacaktır.

‘’ASKERLER SİVİL MAHKEMEDE YARGILANACAK’’
Yargılama alanındaki ayrılık kaldırılacak, disiplin yargılaması dışında asker kişilerin de sivil mahkemelerde yargılanmalarının önü açılacak, giderek yargıda birliğin oluşturulması sağlanacaktır.

Yasama-yürütme-yargı erklerinin bağımsızlığı ilkesi doğrultusunda yapılacak düzenlemelerle, yargı bağımsızlığı sağlanacak, yürütmenin tüm eylem ve işlemleri yargıya açık hale getirilecektir. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu bağımsız hale getirilecek, Adalet Bakanlığının vesayetinden kurtarılacaktır.

12 EYLÜL VE OHAL YARGILANACAK
Hükümlünün temel hakları gözetilerek, ceza infaz mevzuatı ve uygulamaları insan haklarıyla bağdaşır hale getirilerek, cezaevleri yaşanabilir imkanlara kavuşturulacak ve F tipi cezaevleri uygulamasına son verilecektir. Askeri darbelerin ve OHAL ile yaşanan hak ihlallerinin giderilmesine yönelik özel bir mahkemece sorumluların yargılanmasını ve mağdurların ihlal edilen her türlü hakkının sağlanması yerine getirilecektir.

YEREL İKTİDARLAR
Yerel yönetimler mali açıdan merkeze bağlı olmaktan çıkarılacak, merkeze bağımlı olan yerel yönetimlerin haksız, adaletsiz ve ayrımcı uygulamalara maruz kalmasına son verilecek, bu açıdan yerel yönetimlerin kendi kaynaklarını kendilerinin yaratması esas alınacak, yerel ölçekte vergi toplamaları, merkezi hükümetle eş güdüm içinde vergi oranlarını belirlemelerine olanak tanınarak gerçek yerel iktidar haline gelmeleri sağlanacaktır. Yine, yerel yönetimlerin bütçe içindeki paylarını arttırmak için gerekli yasal düzenlemeler yapılacaktır.

Genel güvenlik, ulaşım, gümrük ve dış ilişkiler dışındaki tüm hizmetler merkezi yapıdan, yetki devri ve paylaşımı yöntemiyle yerel yönetimlere devredilecek, bununla birlikte gerekli kaynak, yetki ve sorumluluk tanınacaktır. Sağlık, eğitim, sosyal güvenlik, konut ve çevre gibi alanlarda merkezi hükümet makro hedefleri ve genel standartları belirleyecek, kamu hizmetlerinin sunulması ise yerel yönetimlere bırakılacaktır.

‘’ANADİLDE EĞİTİM MEŞRU OLACAK’’
Herkese anadilinde eğitim yapma hakkı, kültürünü geliştirme, kültürel düşünceyi istediği dilde ifade etme, ve yayma özgürlüğü önünde engel olan yasalar ile basın-yayın, iletişim alanındaki yasaklayıcı ve kısıtlayıcı engellere son verilecektir. Bu sebeple partimiz, anadilde eğitimin verilmesi için meşru her türlü faaliyette bulunacaktır. Özellikle Kürt dili ile eğitim hizmetinin sunulması demokrasilerde farklılığın talebini karşılama anlayışı açısından zorunlu bir hale gelmiştir.

Başta Kürtçe olmak üzere Türkiye’de kullanılan tüm anadillerde üniversitelerde kürsüler açılacaktır.