BIST 10.056
DOLAR 32,21
EURO 34,78
ALTIN 2.430,79
HABER /  DÜNYA

İşte BDP’nin adayları

Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) 12 kentteki adayları açıklandı.<br/>BDP 30 Mart 2014’te yapılacak yerel seçimlerde adaylarının bazıları...

Abone ol

Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) 12 kentteki adayları açıklandı.
BDP 30 Mart 2014’te yapılacak yerel seçimlerde adaylarının bazıların bugün Diyarbakır’da düzenlediği aday tanıtım toplantısında açıkladı. BDP Diyarbakır il binasında yapılan aday tanıtım toplantısında 12 il ve ilçelerinin adaylarını tanıttı. Eşbaşkanlık sistemiyle seçime girecek olan BDP, her belediye için iki adayı tanıttı. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na Gültan Kışanak ile Fırat Anlı ile girilirken, Mardin Büyükşehir Belediyesi için ise Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı ve Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk ile Hafize Aymelek aday olarak tanıtıldı.
Adayların açıklanmasına geçilmeden BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bir konuşma yaptı. Demirtaş, dün Van bölgesi adaylarını açıkladıklarını hatırlatarak, bugün de adayların önemli bir kısmının açıklanacağını belirtti. Açıklanmayacak olan il ve ilçelerdeki çalışmaların da devam ettiğini belirten Demirtaş, söz konusu merkezlerdeki adaylarında kısa sürede açıklanacağını söyledi. Tüm belediyelerde eşbaşkanlık sistemini hayata geçireceklerini belirten Demirtaş, ısrarcı oldukları durumda bunun yasallaşacağına dikkat çekti. Bu seçimle birlikte ilk defa bir partinin kadın aday sayısında dünyanın birinci partisinin BDP olduğuna anlatan Demirtaş, “Diğer partilere benzemeyeceğimizi ifade ettik. Bunun bilinciyle çalıştık. Son siyasal gelişmelerle bu daha iyi anlaşılıyor. 10 bine yakın arkadaşımız için 2009 yerel seçimlerinden hemen sonra operasyonları başladı. Buna rağmen biz yerel yönetimleri başarılı bir şekilde sürdürdük. Şırnak’ta neredeyse bir seçilmiş arkadaşımız kalmadı. Çalışmalarımız Bakanlıkların, valiliklerin keyfi engellemelerine takıldı” diye konuştu.

“HİÇBİR ARKADAŞIMIZ HIRSIZ DEĞİL BU YÜZDEN BAŞARILI OLDU”
Demirtaş, konuşmasında rüşvet ve yolsuzluk operasyonuna değindi. Demirtaş, hiçbir arkadaşlarının hırsız olmadığını ve bu yüzden başarılı olduğuna dikkat çekerek, “KCK operasyonlarında arkadaşlarımızın evleri, iş yerleri didik didik arandı. Ne bir kasa ne de bir ayakkabı kutusu bulunmadı Halkın parası ranta verilmedi. Halkına bağlı dürüst şeffaf belediyecilik yapıldığı için bu hizmetler yapıldı. Halkımız yereldeki hizmetleri gördü ve bize destek oldu. Başbakan’ın ziyaret ettiği her BDP’li belediyenin kenti ziyaret ederken ’kokudan geçilmiyor’ diyor. Kanalizasyondan giderse elbette öyle kokar. Kanalizasyondan geçmeyi bırak da bir caddeden git. Hepsi bu işlere bulaşmışlar. Bunların bugüne kadar saklamaya çalıştıkları buymuş meğer. İnanın ki bu buz dağını görünen yüzü. İl ve ilçelerde yaşanan yolsuzlukların haddi hesabı yok. Bakanlıklarda, alımlarda ihalelerde her yerde yolsuzluk kokusu var. Erdoğan paralel devleti bahane edebilir. Hesap verip halkın karşısına çıkmazsanız asıl o zaman paralel devlet güçlenir. Biz paralel devletten hesap sorulmasını istiyoruz. Bu paralel devlet yeni değil. İttihat Terakki döneminden bu yana var. Derin devlet gitti paralel devlet geldi" şeklinde konuştu.

“BAKANLARIN İSTİFASI TEK BAŞINA DURUMU KURTARMAYACAK”
Rüşvet ve yolsuzluk operasyonunda sonra istifa eden bakanlarla ilgili konuşan Demirtaş, bakanların istifasının tek başına durumu kurtarmayacağını söyledi. Demirtaş, "Kim hırsızlık yapmışsa onların mutlaka yargıya teslim edilmesi ve halka hesap verir hale getirilmesi gerekir. Bir yandan hırsızlığın üstünü kapatıp bir yandan paralel devleti bitireceğim diyorsanız yanılırsınız. Paralel devlet gelip sizi tasfiye eder sizin yerinize oturur. Sayın Öcalan bir yıldır bunu söylüyor. Başbakan bunu iyi biliyor. Bunlar sanıyor ki hoca oradan beddua edince bunlar oluyor. Hocanın bedduası savcılara polislere kendi yandaşlarına talimattır. Çünkü aynısını bize yaptı. Bunların evini yıkın diye beddua ederken savcılarına talimat veriyordu. Yoksa bu beddualar değil. Asıl tutan Roboskili ailelerin bedduasıdır. Sokakta infaz ettiğiniz gençlerin ailelerinin bedduasıdır tutan" diye konuştu.
Demirtaş’ın 2014 seçimlerde aday gösterecek isimleri açıklamasının ardından program son buldu.
(İHA)