BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

İşte Bakan Yıldız'ın nükleer hedefi

Enerji Bakanı Taner Yıldız 2 nükleer güç santrali inşa edildikten sonra yerli santrali yapacağımız seviyeye gelmemiz gerektiğini söyledi.

Abone ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’ye 8 ünitelik 2 nükleer güç santrali inşa edileceğini aktararak, “Bunların tamamlanmasının ardından yerli santrali yapacağımız ya da 3. ülkeler ile mühendislerimizin operatörlüğünde yapacağımız seviyeye gelmeliyiz.” dedi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, sanayi tarafının burada gerekeni yapacağını ve başarılı olacağını da vurguladı.

3. AR-GE PROJE PAZARI ÖDÜLÜ 

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD), Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) ile organize ettiği 5. BİLTRONİK Yarışması, 3. Ar-Ge Proje Pazarı’nın ödül töreni yapıldı.

Öğrenciler ve öğretim üyelerinden ilgi gören törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ile YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek de katıldı.

TÜRKİYE ENERJİDE ÖNEMLİ BİR KONUMA GELDİ 

Törende Türkiye’nin enerjide önemli bir konuma geldiğine işaret eden Yıldız, “Ama bu yeterli mi? Değil, alanda payımızı artırmamız gerektiği ortada. Bunu başarmamak için bir neden yok. Daha evvel üniversiteler ile sanayinin dili uyuşmuyordu. Tercüme gerekiyordu. Artık diller uyuşmaya başladı.“ ifadelerini kullandı.

Yıldız, şu aşamada hocalar tarafından ortaya koyulan projelerin sanayide uygulandığını ve başarılı olduğunu dile getirdi.

AR-GE ALANINA 60 MİLYAR DOLAR PAY AYRILACAK 

Türkiye’nin 2023’te Ar-Ge alanına ayıracağı payın 60 milyar doları bulacağına temas eden Yıldız, şunları belirtti:

“Biz bu rakamı akıl yürüten, okuyan, uygulayan hocalar ile yakalarız. Bakın geçen Cuma Japonya ile nükleer güç santrali anlaşması yapıldı. Çok detaylı bir anlaşmaydı. Çünkü bu santrallerin hem yapımı hem de devreye alınması önemli ve teferruatlı. Malum, bir binek otomobili 10 bin 100 parçadan meydana geliyor. Nükleer güç santralleri ise 500 bini aşkın parçadan meydana geliyor. Bunun meyvelerini toplayacağız.

2023 HEDEFLERİNİ ÜNİVERSİTELERLE ELE ALACAĞIZ 

Biz, bundan böyle 2023 hedeflerini üniversitelerle ele almalıyız. 8 ünitelik 2 nükleer santralin tamamlanmasının ardından yerli santrali yapacağımız ya da 3. ülkeler ile mühendislerimizin operatörlüğünde yapacağımız seviyeye gelmeliyiz. İlk anda uçuk görünüyor ama Türkiye, pek çok hedefini böyle yakaladı. Güney Kore, 2 bin mühendisini eğitip 20-22 senede hedefini yakaladı. Biz de 8 ünitenin ardından bunu başarabiliriz.

Sanayimiz buna yönlenecektir, başarılı olacaktır. Enerjinin Sakınımı Kanunu parlamentoda değişmeden de bunu uygulamaya koyabiliriz. Beyinleri sorgulayıp yorabiliriz. Çünkü Türkiye ekonominin yanında beynini, vicdanını, basiretini ve ferasetini de büyüttü. Büyüyen Türkiye’nin küçülen değil büyüyen beyinleri olur.“

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin ilerlemesine BİLTRONİK ve Ar-Ge Proje Pazarı gibi yarışmaların katkı sunacağını da sözlerine ekledi.

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ise üniversitelerin ortaya koyduğu projelerin adedinin arttığından söz etti.

Nail Olpak, sanayicilerin yer yer “Hocaları elimizde tutalım yoksa ekmeğimizi elimizden alabilirler.” diye espri yaptığını da anlattı.

BİLTRONİK ve Ar-Ge Proje Pazarı’nda pek çok projenin yarıştığını bildiren Olpak, bunlardan dereceye girenleri teşvik etme adına para ile ödüllendireceklerini duyurdu.

Öğrencileri şirket temsilcileri ile bir araya getiren törende son olarak ödüller takdim edildi.

MÜSİAD 5. BİLTRONİK YARIŞMASI'NDA PARA ÖDÜLÜ VERİLDİ

Öte yandan MÜSİAD 5. BİLTRONİK Yarışması’nda enerji teknolojileri projeleri ile dereceye girenlere toplamda 120 bin TL para ödülü verildi.

Akademisyenler ve Öğrenciler dalında ödül alan isimler ile üniversiteleri şöyle:

Sıra Yarışmacı Üniversite Ödül Miktarı
1 Seda Köksal YTÜ 30.000 TL
2 Şahin Çağlayan Özyeğin 20.000 TL
3 Mehmet Uzunoğlu YTÜ 10.000 TL

Girişimciler ve İşletmeciler dalında ödül alan isimler ve şirketleri ise şöyle:

Sıra Yarışmacı Şirket Ödül Miktarı
1 Selim Sülek Nanoev 30.000 TL
2 Sertaç Kolukısaoğlu Elektromed 20.000 TL
3 Hakan Çelik İSBAK AŞ 10.000 TL