BIST 10.170
DOLAR 32,38
EURO 34,74
ALTIN 2.398,00
HABER /  DÜNYA

İşte Almanya'nın utanç tablosu

Almanya’da 8 Türk ve 1 Yunan’ın Neo-Naziler tarafından öldürüldüğünün ortaya çıkmasının ardından aşırı sağ mercek altına alındı

Abone ol

Almanya'da aşırı sağcı şiddetin boyutları resmi makamların tahmin ettiklerinden çok daha büyük.

Federal İstatistik Dairesi, 1990-2009 yılları arasında aşırı sağcı saldırılar nedeniyle 47 kişinin öldüğünü kaydederken, merkezi Berlin'de olan Amadeu-Antonio Vakfı ise 1990'dan bu yana tam 182 kişinin hayatını kaybettiğini iddia ediyor.

Alman Die Welt gazetesinin haberine göre, öldürülenler arasında sadece yabancı kökenliler değil, Alman polisler, avukatlar, evsizler, pankçılar hatta çocuklar da var. Resmi makamların şiddet eylemlerinde aşırı sağcı motifleri görmezden geldiğini ifade eden vakfın başkanı Anetta Kahane, söz konusu sayının bir an önce düzeltilmesi çağrısında bulundu. Kahane, bu sayının düşük tutulmasının mağdur yakınları için onur kırıcı olduğunun da altını çizdi.

İKİ BAKAN HAREKETE GEÇTİ

İçişleri ve adalet bakanlarının yaptığı açıklamalar, resmi makamların bu çağrıyı dikkate almak istedikleri yönünde. Muhafazakar Federal İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, Der Spiegel dergisine verdiği demeçte mağdur sayısının yeniden değerlendirileceğini söylerken, Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger de Welt am Sonntag'a "aşırı sağcı şiddet kurbanlarının sayısı açıklığa kavuşturulmalı. Korkarım sonunda daha fazla kişinin yabancı düşmanlığı mağduru olduğunu anlayacağız" dedi.

KURBANLARA MALİ YARDIM

Liberal Leutheusser-Schnarrenberger, mağdurlara, mağduriyetlerini karşılamasa da mali yardımda bulunacakları söyledi. Yeşiller partisinin eş başkanı Cem Özdemir ise, "Hükümet sadece kurban sayısını yeniden çıkartmamalı, aşırı sağcı şiddet hakkında yeniden düşünmeli" şeklinde konuştu.Die Welt gazetesinin Amadeu-Antonio Vakfı'nın bilgilerinden yararlanarak hazırladığı liste Özdemir'i haklı çıkarıyor.