BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

İstanbulensis çiçeğini duydunuz mu?

İstanbulensis, adlı çiçek, dünyada sadece İstanbul Aydos Ormanları'nda yetişiyor. Baharın müjdecisi bu çiçeğin nesli tükenmek üzere

Abone ol

Dünyada sadece İstanbul'da yetişen 'İstanbulensis' bu yılda Aydos Ormanı'nda baharı müjdeledi. İstanbulensis bu yıl sadece 20-30 kök çıktı. Uzmanlar, bu endemik bitkinin yok olma tehlikesine dikkat çekiyord.

1982 yılında İngiliz bilim adamı Brian Mathew tarafından yeni bir çiğdem çeşidi olarak dünyaya tanıtılan ve adını yetiştiği şehir olan İstanbul'dan alan İstanbulensis çiçek açtı.

Dünyada sadece İstanbul'da yetiştiği için koruma altına alınması gereken İstanbulensis, Sultanbeyli ilçesi sınırlarındaki Aydos Ormanları'nda bu yıl da görülmeye başlandı. Her yıl Şubat sonlarında görülen İstanbulensis, sarı renklerliyle açarak baharın gelişini müjdeliyor.

Toprak altında yumrusu olan küçük bir çiğdem çeşidi olan İstanbuensis'in şimdiye kadar yetiştiği tek alan olarak Aydos Ormanı biliniyor. Bu yıl Aydos Ormanı'nında sadece 20-30 kök çıktı.

"ENDEMİK BİR BİTKİ"

Çiğdem çiçeğinin İstanbul'da korunmaya ihtiyacı olacak kadar az yetiştiğine dikkati çeken İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Botanik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neriman Özhatay, "Bu çiçek botanik anlamda dar yayılışlı ve endemik bir bitki olmasıyla büyük öneme sahiptir. Mutlaka korunması gerekiyor, bunun içinde önce yaşam alanının korunması gerekli. Meraklıları tarafından saksıları hapsetmek yerine yaşam alanına sahip çıkılmalı. Halka, bitkinin kendi bölgelerine has ve adını İstanbul'dan alan tek çiçek olduğunu anlatmak gerekir" dedi.

BELEDİYE SAHİP ÇIKTI

Sultanbeyli Belediyesi ise, 2008'den beri belediye logosu olarak İstanbulensis'i kullandıklarını söyleyerek ilçede yaşayanları bilinçlendirmeye çalıştıklarını vurguladı. Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, "Dünyada sadece bu bölgede yetişen ve Latince isminde İstanbul adını içeren tek çiçeği belediyemizin logosu yaptık. Aydos Ormanı'ndaki kökleri sürekli kontrol ediyoruz. Ne yazık ki az sayıda çiçek açıyor. İlkbaharın habercilerinden olan narin İstanbulensis'i bölge halkına tanıtarak korumayı amaçlıyoruz" dedi.