BIST 9.525
DOLAR 32,55
EURO 34,75
ALTIN 2.493,59
HABER /  GÜNCEL

İstanbul'da taksicilerden çıldırtan bir hareket daha

İSTANBUL'da taksicilerle ilgili şikayette son nokta. Turisterin yoğun olduğu ilçelerde taksiciler Türk müşterileri almıyor.

Abone ol

İstanbul'da sadece turist kabul eden taksicilerle ilgili şikayetler çığ gibi arttı.

Türk müşterilerin kabul edilmediği iddiasını araştıran Habertürk gazetesi muhabiri Can Mete, Sultanahmet, Eminönü, Beşiktaş ve Taksim'de 21 taksiden 20'sine Türkçe ile binemedi.

İngilizce konuşarak ile iki taksiye binen müşteri kılığındaki gazeteciler, taksicilerin gözdesinin pazarlıkla yüksek ücret alınabilen Arap turister olduğunu yazdı.

TERCİH ZENGİN ARAP TURİSTLER

İngilizce konuşanların da taksiye binemediği ifade edilen haberde "çünkü şoförler Batılı turistlerin de İstanbul’da taksicilerin huyunu öğrenip artık daha dikkatli olduğunu, kuşku oluşursa sorun çıkardıklarını düşünüyordu. Arap turistlerse hep pazarlık ettikleri ve iyi fiyat aldıklarını sandıkları halde kısa mesafede bile çoğu kez yüksek ücret ödediklerinin farkında olmadıkları için tercih ediliyordu." denildi.

Eminönü'nde çevirdikleri taksiciyle aralarında geçen diyalog böyle anlatılıyor:

KAPI DIŞARI EDİLDİK

"Bu arkadaşımız Eminönü’nde araçtan indi ve yeniden bir araya geldik. Beşiktaş’a gitmek üzere bir başka taksi çevirmek istediğimizde aynı tavırla karşılaştık. 7 taksiden 6’sıyla anlaşamadık çünkü turist değildik. Çok geçmeden etrafta bir turist yoğunluğu olduğunu fark ettik. Araçlar bizi pas geçerek yoğunluğun olduğu bölgeye yöneliyordu. Türkçe konuşanı almayan taksicilerden biriyle yaşadığımız diyalog ise ilginçti. Araca yarı yarıya binmişken “Nereye?” diye sordu. “Beşiktaş” yanıtına, “Götüremem” diyerek karşılık verdi. Durumu gören arkadaşımız gelip İngilizce “Müsait misiniz?” dedi. Taksici bir anda yüksek sesle Arapça bir şeyler söylemeye başladı. Kısa sürede arkamızda Arap bir ailenin olduğunu ve taksicinin onlara seslendiğini fark ettik. “Müşteriyi memleketine göre mi taşımaya başladınız artık?” diye sorunca taksici, “Çocuklu aile, görmüyor musun?” diyerek sert çıktı. En sonunda duran bir başka taksiye ise Türkçe konuşarak yine binemedik. Arkadan gelen ve İngilizce konuşan arkadaşımız bindi, Beşiktaş’a doğru yol aldı."

‘TEKEL HAKKINI KÖTÜYE KULLANIYORLAR’

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Yahya Uğur’, muhabirlerin “Bu duruma niye engel olamıyorsunuz? Cezası yok mu?” sorusuna bu yanıtı verdi:

“Taksicilerle ilgili bütün şikâyetler bu bölgelerden geliyor. Bizi uluslararası basında rezil eden olaylar da yine burada yaşanmıştı. Taksicilerin yerliyi değil turisti almasıyla ilgili bize de şikâyet geliyor. Plaka alıyoruz, tespitte bulunuyoruz fakat 2 günde bir şoför değiştiren taksilerle karşılaşıyoruz. Yeni uygulamaya konulan İTaksi sistemiyle sorunlar çözülecek. Kamera sistemi gelecek, ayrıca kaçak şoför çalışamayacak. Yerliyi taksiye almayıp turisti alan taksiciler şikâyet edildiğinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi 250 TL ceza yazıyor. Biz de durumu İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’ne bildiriyoruz. Oradan da 660 TL ceza geliyor. Müşteri seçen, sadece turist alan taksici aynı zamanda tekel hakkını da kötüye kullanmış oluyor. Yani hukuki sorumluluk da olmalı. Fakat kimse bu işi hukuk yoluyla takip etmiyor. Tekel hakkının kötüye kullanımı korsanı da teşvik ediyor.”