BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

İstanbul'da evlere yeni 'Gezi' baskını

İstanbul'da Gezi Parkı eylemlerine katılanlara yönelik operasyonlar kapsamında sabah erken saatlerde düzenlenen baskınlarda yaklaşık 30 kişi gözaltına alındı. İzmir, Bursa, Manisa ve Balıkesir'de de gözaltına alınan 15 kişiden de 11'i tutuklandı.

Abone ol

İstanbul'da polisin, Gezi Parkı protestolarına katılanlara yönelik olarak sabah saatlerinde gerçekleştirdiği operasyonda yaklaşık 30 kişi gözaltına alındı.

Terörle Mücadele ekipleri; fotoğraf, MOBESE kameraları ve video kayıtlarından kimlikleri tespit edilen kişilerin evlerine girerek arama yaptı.

Operasyon, İstanbul’un 19 ilçesinde yaklaşık 100 ayrı adrese yönelik olarak gerçekleştirildi.

Gözaltına alınanlar arasında birçok öğrenci de bulunuyor.

Polisin arama yaptığı adresler arasında öğrenci yurtlarının da olduğu bildirildi.

Gözaltına alınanlar arasında Öğrenci Kolektifleri, Genç Umut, Türkiye Gençlik Birliği (TGB) ve Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) üyeleri de bulunuyor.

İstanbul’da gözaltına alınanlar sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne götürüldü.

'Listede 56 kişi var'

Gözaltına alınacaklar listesinde 56 kişinin bulunduğu, gözaltına alınmayanlara yönelik aramaların sürdüğü belirtiliyor.

BBC Türkçe’ye konuşan avukat Mehmet Ümit Erdem, arama süresinin 72 saate uzatıldığı yani üç gün boyunca süreceği aktarıyor.

Erdem, aramalarda birçok usulsüzlük yaşandığını da iddia ediyor.

Avukat Erdem, polisin el koyduğu malzemeler arasında birçok yasal yayın, kitap ve DVD’nin bulunduğunu belirtiyor.

Erdem, polisin, operasyon kapsamından bu sabah saatlerinde kimsenin bulunmadığı evinin kapısı kırılarak içeri girilen İlknur Birol’un evinde el konulan bazı materyalleri şöyle sıralıyor: “Aramada Birikimdergisi, 78’liler Tükenmez dergisi, Devrimci Gençlik dergisi gibi dergiler, kitaplar, Gençlik Filmleri Festivali’nde gösterilen film DVD’leriyle deniz gözlüğü ve toz maskesini de almışlar.”

İzmir’de tutuklamalar

İzmir, Balıkesir, Manisa ve Bursa’da da Gezi Parkı eylemleri kapsamında kamu bina ve araçları ile iş yerlerine zarar verdikleri, halkı galeyana getirdikleri ve terör örgütü üyesi oldukları gerekçesiyle adliyeye sevk edilen 15 kişiden 11'i tutuklandı.

Diğer dört kişiden ikisi serbest bırakılırken iki kişi de tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Bu kentlerde daha önce düzenlenen üç operasyonda da 42 kişi gözaltına alınmış, 37’si tutuklanmıştı. Gözaltına alınan şüphelilerin bazılarının terör örgütüne üye oldukları iddia edilmişti.

TİHV: Tutuklu sayısı 133

Türkiye İnsan Hakları Vakfı'na (TİHV) göre Gezi Parkı eylemleri kapsamında bugüne kadar 3636 kişi gözaltına alındı.

Vakıf, bugünkü tutuklamalarla birlikte tutuklananların sayısınınsa 133 olduğunu belirtiyor.

TİHV, tutuklamaların “yasadışı örgüt yöneticisi veya üyesi olmak”, “halkı isyana teşvik etmek”, “kamu malına zarar vermek”, “silah ve mermi bulundurmak” veya “cami basmak” gibi gerekçelerle gerçekleştirdiğini bildiriyor.

İçişleri Bakanlığı tarafından 23 Haziran'da yapılan açıklamadaysa Türkiye'deki 79 kentte yapılan Gezi Parkı protestolarında yaklaşık 4 bin 900 eylemcinin 'şüpheli' konumunda gözaltına alındığını duyurulmuştu.