BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  DÜNYA

İsrailin kuzeyinde alarm

İsrail ordusu hem güneyde hem de kuzeyde alarmda. Hizbullah'ın saldırı ihtimaline karşı sınırda teyakkuzdalar.

Abone ol

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde Hamas'a karşı ağır hava saldırılarında bulunurken, diğer taraftan, ülkenin kuzeyinde, Lübnan'la sınır boylarında, Hizbullah'ın koruması altında Filistinli grupların füze saldırıları ihtimaline karşı alarm düzeyini yükseltti.

Jerusalem Post gazetesinin savunma yetkililerine dayanarak verdiği habere göre, bu yılın başlarında ülkenin kuzeyindeki Kiryat Şimona ve Şlomi'ye yapılan iki roket saldırısının arkasında bulunduğuna inanılan Filistinli gruplar, Gazze'de Hamas'la dayanışma içinde olduklarını göstermek amacıyla roket saldırısı düzenlemeyi planlıyor.

Geçen hafta, Lübnan ordusu ülkenin güneyindeki Nakura kasabasında, fırlatılmaya hazır 8 Katyuşa roketi ele geçirmişti.

İsrail'de "İkinci Lübnan savaşı" olarak adlandırılan, Güney Lübnan'da Hizbullah ile girişilen bir aylık savaş, İsrailli asker Gilad Şalit'in 2006 yılı haziranında kaçırılmasının ve İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne yoğun hava saldırılarında bulunmasının ardından, yaklaşık 2 hafta sonra patlak vermişti.

İsrail'de endişeleri artıran bir başka hususun da Hizbullah'ın üst düzey komutanlarından İmad Mugniye'nin, Suriye'nin başkenti Şam'da suikasta kurban gitmesinin yıl dönümünün yaklaşması olduğu belirtildi. İmad Mugniye, 13 Şubat 2008'de, Şam'da arabasına yerleştirilen bir bombanın infilak etmesi sonucu ölmüştü.

Mugniye'nin öldürülmesinin öcünü alacağını sık sık tekrarlayan Hizbullah, bundan İsrail'i sorumlu tutmuştu.