BIST 10.899
DOLAR 32,17
EURO 34,97
ALTIN 2.451,87
HABER /  DÜNYA

İsrail'den Rusya'ya göz dağı!

İsrailli diplomatlar Rus uçaksavar füzelerinin Suriye'ye gönderilmesinden rahatsızlık duyuyor.

Abone ol

İsrail, Rusya’nın Suriye’ye S-300 uçaksavar füze sistemlerini göndereceği iddialarına tepki gösterdi.

İsrailli diplomatların 300 kilometrelik mesafeden balistik füzeleri yenilgiye uğratan S-300 uçaksavar füze sistemlerinin, Suriye’ye gönderilmemesi konusunda Rusya tarafını ikna etmeye çalıştığı bildiriliyor. 

Rbk haberde yer alan bilgiye göre Kudüs, Rus füze sistemlerinin Şam’a gönderilmesinden Batı’nın rahatsız olduğunu düşünüyor. Konuyla ilgili basına bilgi veren İsrailli yetkili, “İsrail, Amerika Birleşik Devletler gibi Suriye ile Rusya Federasyonu arasında yapılan anlaşmaya karşıdır” dedi.

İSRAİL, RUS FÜZE SİSTEMLERİNİN GÖNDERİLMESİNDEN RAHATSIZ

Daha önce Amerikan medyasında, İsrail’in Washington’u Rusya’dan Şam’a füze sistemlerinin götürülmesiyle ilgili haberdar ettiği bilgisi yer almıştı. İsrail tarafından verilen bilgide S-300 sistemlerinin paralarının transfer edilmeye başlandığı ve 3 ay içerisinde de Şam’a ilk teslimatların yapılacağı konusu yer almıştı. Anlaşmanın toplam tutarının 900 milyon dolar olduğu açıklandı. İsrail, Şam’ın parasını Rus tarafına ödediği ve bu yılın sonlarına doğru 6 adet füze fırlatma rampasına sahip olacağını da öne sürdü.

SURİYE HÜKÜMETİ BİR AÇIKLAMA YAPMADI

Öte yandan Suriye hükümeti tarafından Kudüs’ten verilen bu bilgiyle ilgili her hangi bir açıklama yapılmadı.

Uzmanlar, Suriye’nin uzun zamandan beri Rusya’dan S-300 füze sistemini satın almak için çaba harcadığını kaydediyor. ABD ve Avrupa Birliği iç savaşın güçler dengesini etkileyeceğinden, satışların engellenmesi için her türlü çabayı gösteriyor.

Bilindiği üzere Moskova ile Şam arasında füze sistemleri teslimatıyla ilgili anlaşma 2010’da imzalanmıştı. 2011’den beri devam eden iç savaşta muhalifler Esad’ın istifasını talep ediyor. 

Şam’ın resmi kaynaklarından yapılan açıklamada ise, muhaliflerin demokratik sloganların arkasına saklanarak ülkede “eli silahlı terörist çeteleri” oluşturduğu ve yabancı ülkelerdeki İslamcı radikal gruplar tarafından desteklendiği belirtiliyor. 

RUSYA DÜŞMANLARINA SİLAH SATACAĞIZ 

İsrail'in uzun bir süredir engellemeye çalıştığı Rusya'nın Suriye'ye füze satma kararı, İsrail'de öfke ve tepkilere neden oldu.

İsrail'in Yedioth Ahranot gazetesi, Rusya'nın "Suriye'ye gelişmiş Cruise füzeleri sağlayacağını" manşetten duyururken, haberi, "Rusya ile Füze Krizi" başlığı altında verdi.

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın 1.5 hafta önce Moskova ziyaretinin ardından gelen kararı, "İsrail'in yüzüne bir tokat" olarak nitelendiren gazete, Rusya'nın, donanma gemileri için tehlike yaratacak Yakhont füzelerini satış kararını açıkladığını belirterek, buna karşın İsrailli yetkililerin de "Biz de onların (Rusya) düşmanlarına silah sağlayacağız" tehdidinde bulunduğunu duyurdu.