BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

İsrail'den 'Osmanlı' şeriatı

İsrail, Batı Şeria'a kurduğu yerleşimleri, 'Osmanlı' yasalarıyla yaptığını öne sürdü.

Abone ol

İsrail'in Batı Şeria'da kurduğu Yahudi yerleşimleri, barışın önündeki en büyük engel olarak dururken, İsrail’in bu yerleşimleri Osmanlı yasalarıyla yaptığı öne sürüldü.

İsrailli insan hakları örgütü B’Tselem, hazırladığı bir raporla Batı Şeria’nın yüzde 42’sini yerleşimlerin kapladığını belirtti. Örgüt sözcüsü Sarit Michaeli, BBC’ye durumu şöyle açıkladı:

“Batı Şeria 60 yıldır Ürdün ve İsrail kontrolünde olmasına ve daha önce de İngiliz mandasında kalmasına rağmen, toprak mülkiyetinde hâlâ Osmanlı yasaları geçerli. Çünkü o dönemden beri kimse yasayı değiştirmemiş. İşte İsrail bu yasayı çıkarları doğrultusunda manipüle ederek kullanıyor. Yasa ‘Bir arazi üç yıl boş kalırsa, devlete geçer’ diyor. Bu, kişiler adına tapulanmamış araziler için geçerli, ama Osmanlı döneminde toprak sahipleri, vergiden kaçmak için arazilerini tapuya kaydettirmemiş. Dolayısıyla Batı Şeria’nın çoğunluğu, tapulu arazi değil. İsrail de 30 yıldır bunu kullanıyor ve ekilmeyen, köylülerin hayvanlarını otlatmak için kullandığı ne kadar arazi varsa, kamulaştırıp yerleşimcilere veriyor.”