BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

İsrail Türk Büyükelçiyi böyle aşağıladı

İsrail'in Erdoğan'a tepkisi sözle değil koltukla oldu. Türkiye'nin İsrail büyükelçisine bakın ne yaptılar?

Abone ol

İsrail Dışişleri Bakanı Yardımcısı Danny Ayalon, Büyükelçi Oğuz Çelikkol’la tokalaşmadı. Ayalon, oturduğu koltuğu Çelikkol’un koltuğundan yüksekte tutarak, kendince mesaj vermeye çalıştı.

ALÇAK KOLTUĞA OTURTTULAR

İsrail Yedioth Ahranot gazetesinde yer alan bir haber de, ilişkilerdeki son durumu ortaya koydu.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon, Türkiye’nin İsrail Büyükelçisi Oğuz Çelikkol ile görüşmesinde gazetecilerin ısrarına rağmen tokalaşmadı.

BİZDEN DAHA AŞAĞIDALAR

Ayalon, ardından İbranice "Yalnızca bizden aşağıda oturduğunun ve bu odada sadece tek bir bayrağın olduğunun görülmesini istedik" ifadesini kullandı.

TALİMAT DIŞİŞLERİ BAKANI LİEBERMAN'DAN

Haaretz gazetesi, Ayalon ve iki yardımcısının oturduğu koltuğun Büyükelçininkine göre daha yüksekçe seçilmesinin, Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın talimatı ile yapıldığını belirtti.

BARAK 17 OCAK'TA TÜRKİYE'YE GELİYOR

Gazete ayrıca, Dışişleri Bakanlığı kaynaklarının, Lieberman'ın Savunma Bakanı Ehud Barak'ın yaklaşan Türkiye ziyareti öncesinde, ilişkilerin onarılması çabalarını baltalamak için tansiyonu germe arayışında olduğunu söylediklerini de yazdı. Barak'ın, Dışişleri Bakanlığı'nın tüm karşı çıkışlarına rağmen, 17-18 Ocak tarihlerinde Türkiye'ye gitmesi bekleniyor.

AMAÇ DİPLOMATİK MESAJMIŞ

Ayalon, niyetlerinin küçük düşürmek olmadığını, sadece İsrail'in hiçbir devlet karşısında küçük düşürülemeyeceğini anlatmak olduğunu da ileri sürdü ve amaçlarının bir diplomatik mesaj yollamak olduğunu iddia etti. Ayalon, "İsrail, Türkiye ile çatışmak istemiyor. İlişkilere zarar vermek isteyen taraf da İsrail değil... Türkiye'nin de öyle davranacağını ümit ediyor" dedi.

"ÖZÜR DİLEMEYECEĞİM"

Ayalon İsrail radyosuna yaptığı açıklamasında bu tür görüşmelerin "standart diplomatik görüşme" olduğunu savundu ve özür dilemeyeceğini belirtti. Ayalon, "Özür dilemeyeceğim. Erdoğan'ın söylediklerinden ve dizilerden dolayı özür dilemesi gereken Türkler." diye konuştu.

ALON LİEL: "LİEBERMAN, YENİ DİPLOMATİK YOLLAR İCAT EDİYOR"

İsrailli eski diplomatlardan, eski Türkiye Büyükelçisi Alon Liel ise Ordu radyosuna yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve diğer diplomatların tavrını "çok gülünç" bulduğunu dile getirdi. Liel, diplomasinin bilinen yolları varken, Lieberman'ın yeni yollar "icat ettiğini" söylerken, bundan sonra ne yapacakları sorusunu da yöneltti.

İSRAİL MİLLETVEKİLİ ALANO'A TEPKİ GÖSTERDİ

İsrail Parlamentosu'nun Dürzi milletvekili Majalli Whbee "İsrail ve Türkiye'nin zor bir tartışması var. Ama bunu haysiyetli bir tutumla gerçekleştirmek çok önemli, aşağılayarak değil" dedi.

Olay ‘Kurtlar Vadisi’ dizisinin önceki hafta yayınlanan bölümünden duyulan rahatsızlığın Çelikkol'a bildirilmesi için çağrıldığı Dışişleri binasında gerçekleşmişti