BIST 10.257
DOLAR 32,22
EURO 34,74
ALTIN 2.402,15
HABER /  GÜNCEL

İsrail son dakikada neden caydı?

Milliyet yazarı Aslı Aydıntaşbaş, İsrail ve Türkiye arasında 9 aydır süren gizli görüşmelerin perde arkasını yazdı

Abone ol

Türkiye'nin geçen hafta açıkladığı İsrail'e yönelik yaptırım kararları öncesinde iki ülkeden diplomatların ilişkilerin normalleşmesi için tam 9 ay boyunca gizli müzakere yürüttükleri ortaya çıktı.

Müzakerelerin detaylarında ise İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun özür için 6 ay süre istediği bilgisi ise dikkat çekici.

İsrail ve Türkiye arasında gerginleşen ilişkilerin perde arkasını Milliyet yazarı Aslı Aydıntaşbaş, iki ülkenin normalleşmenin eşiğinden döndüğünü yazdı.  

"İsrail son dakikada caymasaydı, Türk-İsrail ilişkileri bu ay 'Normalleşme' ve 'Tazminat' başlıklı iki yazılı protokolle yeniden rayına oturacaktı" diyen Aydıntaşbaş, İsrail'in protokolde "İsrail 9 kişinin ölümüne yol açan operasyonel hatalardan dolayı Türk halkından özür dilemektedir" metinin altına imza atmayı kabul ettiğini yazdı.

PEKİ NE OLDU DA İŞLER KARIŞTI?                                 

İsyan ateşi İsrail'i sardı
Mısır, Tunus, Libya ve Suriye'yi sarsan isyan ateşi Ortadoğu'nun en zengin ülkelerinden İsrail'e de sıçradı. 50 gündür süren sokak eylemleri bu hafta sonu tavan yaptı ve İsrail tarihinin en büyük eylemlerinden birine tanık oldu.
Haberin detayları için TIKLAYIN

Ancak geçen hafta yaşananlar bu planın tam tersi bir tablo yarattı. İsrailli diplomatların İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile koordinasyon içinde onayladığı bu özür formülü, İsrail Başbakanı'nın son anda kendi hükümetini ikna edememesi nedeniyle bir türlü gündeme gelemedi.

Geçen hafta da Ankara'ya mesaj yollayan İsrail Başbakanı Netanyahu "İsrail halkı yüzde 78 özüre karşı. Raporu erteleyelim, bana 6 ay verin" diyerek süre istedi.

TÜRKİYE KABUL ETTİ AMA

İsrail'den gelen 'süre verin' teklifine Ankara son derece sıcak baksada son dakika gelişmeleriyle herşey birbirine girdi.

Geçen perşembe Paris'te Davutoğlu ile görüşen Hillary Clinton, İsrail'i ikna için BM raporunun Eylül sonuna kadar ertelenmesini teklif etti. Türkiye'nin evet demesine karşın BM raporu aynı gün içinde New York Times'a sızdı ve böylece eldeki protokoller kadük oldu.

MAVİ MARMARA BİLEREK ENGELLENDİ

İki ülke arasında yapılan gizli görüşmelerin normalleşme yönünde şekillenmesi nedeniyle Ankara Washington'un da talepleri doğrultusunda Mavi Marmara'nın ikinci seferini de engelledi.