BIST 10.481
DOLAR 32,24
EURO 35,07
ALTIN 2.473,50
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

İsrail ile tüm anlaşmalara iptal yolu

Türkiye'nin şakası yok, İsrail ile ilgili tüm anlaşmalar iptal edilebilir. Açıklama Erdoğan'a çok yakın bir isimden geldi.

Abone ol

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, "Türkiye İsrail ilişkilerinde bundan sonraki yol haritasında yakın vadede askeri anlaşmalarda dahil herşey feshedilecektir." dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, NTV’de 'Gündemdekiler' programına katıldı.

Murat Birsel’in sunduğu programda Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Metehan Demir ve Zaman Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Ünal’ın sorularını yanıtladı.

"AK PARTİ SOKAĞIN SESİNE KULAK TIKAYAMAZ"

Çelik, "Başbakan Erdoğan, devlet politikasının temelini uluslararası hukuk ve diplomasi ile çizdi. Bir de sokağın sesi var. AK Parti siyaset yapıyor, sokağın sesine duyarsız kalamaz. Öte yanda da devlet aklı var. Bu ince çizgi tutturulabiliyor mu? Türkiye’nin İsrail’le ilişkileri bundan sonraki süreçte Türkiye neler yapacak?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Çatışma senaryoları bunlar oyuncak değil. Bunun hiç zikredilmemesinden  yanayız. Çatışma senaryolarının dışında hakkınızı, hukukunuzu elde edeceğiniz; karşınızdakine müeyyide uygulayacağınız bir sürü enstrüman mevcuttur.

"ASKERİ ANLAŞMALAR İPTAL EDİLECEK"

Türkiye-İsrail ilişkilerinde bundan sonraki yol haritasında yakın vadede askeri anlaşmalar ve diğer bağlantılara kadar herşey feshedilecektir.

İkincisi, Türkiye uluslararası hukuktan doğan bütün haklarını kullanacaktır. İsrail’deki hükümetin, buna emir verenlerin, bunun arkasında olanların cezalandırılması için bütün haklarını kullanacaktır."

GENELKURMAY'IN ÜÇ AŞAMALI PLANI MI VAR?

[PAGE]

Sabah gazetesinde yer alan habere göre, TSK'nın İsrail stratejisinde, kısa vadede tatbikatların iptali, orta vadede savunma sanayisi projelerinin ertelenmesi, uzun vadede ise askeri anlaşmalar ele alınacak.

Genelkurmay Başkanlığı, İsrail'e olan tepkisini ilk olarak Anadolu Kartalı Tatbikatı'nda gösterdi. İsrail'in Ekim 2010 tarihinde yapılacak Anadolu Kartalı Tatbikatı'na yaptığı başvuruyu 1 aydır beklemede tutan TSK, Gazze'de yaşananlardan sonra Tel-Aviv'in talebini reddetti. Kısa vadede TSK'nın bundan sonra düzenleyeceği uluslararası katılımlı tatbikatlara İsrail davet edilmeyecek.

ÖZÜR DİLENMEZSE

Orta vadede krizin sürmesi, İsrail tarafının "özür dilememesi" halinde savunma sanayi projeleri masaya yatırılacak. Bu amaçla ilk olarak iki ülke arasındaki en büyük projelerinden biri olan üçüncü dünya ülkelerindeki M-60 tanklarının ortak modernizasyonu da askıya alındı. Türkiye, İsrail'le ortak olarak M-60 tanklarını modernize etmek için Kolombiya, Şile ve Tayland'la görüşmeler yapmıştı. Tankların İsrail teknolojisiyle Kayseri'deki tesislerde modernize edilmesi öngörülüyordu. Ağırlıklı olarak terörle mücadelede kullanılan Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki 170 adetin modernizasyonu 687 milyon dolara İsrail yapmıştı.

UZUN VADEDE

Uzun vadede ise İsrail ile askeri işbirliği kapsamında imzalanan toplam 9 anlaşmanın ciddi şekilde masaya getirilmesi gündeme gelecek. İsrail gemilerinin Türkiye'deki deniz üslerine girişleri kısıtlanacak. Misafir askeri öğrenci ve subayların Türkiye'de eğitim almalarını öngören anlaşmalar revize edilecek.